Duminică, 21 Decembrie 2014 14:56

Covrigi pentru jurnaliștii înfometați

IMG 0101Săptămâna trecută, în centrul Chișinăului, în incinta clădirii Casei Presei, unde, conform tradiției, închiriază oficii redacțiile de ziare, reviste și agențiile de presă, s-a deschis o întreprindere în stil fast-food – mini-brutăria „La mămuca. Patiserie. Covrigărie”.

Prin geamul-tejghea, care se deschide chiar în stradă, sunt comercializați covrigii calzi cu mac și susan, cu umplutură dulce de două tipuri, covrigi cu șuncă și cașcaval, croasanți. Prețuri – de la 4 pînă la 12 lei. Din băuturi este propusă cafeaua scurtă/lungă – 12 lei și ceaiul la 7 lei. Iar „bucătăria” se află chiar în fața ochilor cumpărătorului și el poate urmări prepararea produsului ales.

Brutăria a fost deschisă de către SRL Stropșa Alexandra.

„Ideea a apărut încă demult, - a spus administratorul întreprinderii, Viorel Stropșa. – Noi știam IMG 0099cât de populare sunt astfel de mini-brutării în România și, inițial, ne doream chiar să cumpărăm o franciză. Însă, condițiile acesteia nu ni s-au părut eficiente din punct de vedere economic (trebuie să fie procurată materia primă congelată).

De aceea, la început am conceput rețetele și tehnologia de producție. Ulterior, în baza lor, am pregătit și am înregistrat cerințele tehnice (PT MD).

Mizăm pe componența naturală a produsului: nu folosim adaosuri sintetice, praf de copt sau oricare alt produs care este marcat ca fiind E. Produsul trebuie să fie consumat în stare proaspătă, dat fiind faptul că este vorba de fast-food”.

(Într-adevăr, dacă sunt lăsați timp de o zi, covrigii de la „La mămuca” devin tari, la fel ca și oricare alt produs din făină, preparat fără adaosuri de conservanți).

„Denumirea a propus-o soția, - a zis Viorel Stropșa. – Ea a crescut într-o familie cu șase copii, care își numeau mama „mămuca”. Și multe rețete ale bucatelor soția mea le-a aflat anume de la mama sa”.

La elaborarea rețetelor, a politicii comerciale și a sortimentului a fost luată în calcul și amplasarea noului obiect de fast-food. În zonă se află oficiile a două bănci, un liceu de prestigiu și diverse obiecte din sectorul public. De aceea, calitatea produsului trebuie să fie IMG 0108impecabilă. Ambalajul – doar din hârtie, fără pungi de plastic. Logo-ul se află la etapa de implementare. Acestuia i se acordă o atenție sporită, deoarece printre planurile companiei se află crearea unei rețele de astfel de localuri.

Deocamdată, pentru prima brutărie a fost închiriată o încăpere cu suprafața de 40 m2 și au fost procurate utilaje italiene, din oțel inoxidabil. Personalul este compus din opt angajați, dintre care șapte femei.

Conform spuselor lui Viorel Stropșa, suma investițiilor alocate acestui obiect a depășit 30 mii de euro.

Articol pregătit de MyBusiness.md