Duminică, 19 Octombrie 2014 16:56

Ceas cu mecanism din lemn. La noi costă 500 euro, în Europa – 2000

klock01„Încă din copilăria mi-a plăcut lucrul cu lemnul și mecanica”, - spune maestrul ceasurilor, Sergiu Caraștefan. Din această cauză și mecanismele pentru ceasurile de perete, pe care a învățat să le construiască de curând, sunt lucrate din lemn. Ideea a fost una spontană: trebuia urgent să taie un angrenaj și nu avea la îndemână decât o bucată de placaj. Și s-a dovedit a fi faptul că un astfel de angrenaj funcționează chiar foarte bine. Astfel a și apărut ideea creării mecanismelor din lemn pentru ceasuri.

Dar, în comparație cu un angrenaj temporar, mecanismul complex al ceasului necesită o muncă mult mai asiduă. „La început nu îmi reușea nimic, - zice Sergiu Caraștefan. – Lemnul este viu. Chiar și un angrenaj rotund, perfect tăiat, ba se usucă, ba iar acumulează umezeala și, astfel, forma lui se schimbă în permanență. Am consultat și specialiști în domeniu și aproximativ 80% dintre ei mi-ai spus că ar merita să abandonez ideea, căci lemnul este un material cât se poate de imprevizibil”.

klock05Din fericire, există Internetul. Navigând pe diverse pagini, meșterul a găsit o modalitate de stabilizare a lemnului – este vorba despre o tehnologie specială de vacuum și suplimente polimerice. În condiții de vid, lemnul absoarbe polimerul, care umple porii. Și, ca rezultat, apare un nou material compozit, care are parametri stabili: pe o jumătate – lemn, pe cealaltă jumătate – material plastic. „Din el, - spune Sergiu Caraștefan, - eu realizez toate elementele mecanismelor ceasurilor”.

Atunci când, în urmă cu o lună, Sergiu Caraștefan i-a arătat publicului primul său ceas din lemn, lui i-au fost adresate diverse propuneri de patentare a invențiilor sale. „Dar pentru ce? – întreabă meșterul. – Mecanismul în sine nu prezintă o noutate, nu are secrete, fiind inventat de foarte mult timp. Și designul este cât de poate de tradițional, l-am creat chiar eu, ghidându-mă după principiile minimalismului – cu cât e mai simplu, cu atât este mai atrăgător”. Însă elementul principal e materialul din care este confecționat mecanismul, căci acesta se vede cu ochiul liber și nu e ascuns în carcasă, - aceasta reprezintă principala distincție a ceasurilor lui Sergiu Caraștefan.

klock07S-au adresat la maestru și designeri. Veșnica lor problemă constă în faptul de a găsi vreun element neobișnuit pentru decor. Iar un ceas din lemn cu un mecanism din lemn reprezintă un astfel de detaliu. Au existat și întrebări legate de posibilitatea de a modifica ornamentul ceasului. „Aduceți-mi desenul, iar eu voi vedea dacă se poate face ceva, - răspunde meșterul. – Căci el, practic, trebuie să fie rugat ca să funcționeze. Atunci când făceam primele ceasuri, deseori se întâmpla ca să confecționez angrenajele, să le șlefuiesc, montez, pornesc și ceasul lucrează o zi, o săptămână și gata – s-a oprit. Începeau căutările cauzei... De câte ori am vrut să abandonez toată mecanica aceasta din lemn și să mă ocup de ceva mai simplu, mai liniștit. Dar, apoi, iarăși mă apucam de treabă. Acum am șase astfel de dispozitive care măsoară timpul, având mecanismul din lemn: patru electronice și două mecanice”.

Mecanismul ceasurilor mecanice seamănă cu vechile ceasuri cu contragreutăți ale bunicilor – din ele atârnă un lanț cu o greutate. Lanțul este trecut peste angrenaj și, o dată la 24 de ore, acesta trebuie să fie resetat cu o cheiță.

klock09Reporterului de la MyBusiness.md i-au plăcut anume ceasurile mecanice. De la ele mirosea a antichitatea patriarhală, atunci când ceasul era singurul obiect mecanic din casă. Însă Sergiu Caraștefan nu vede un viitor mare în astfel de ceasuri. În primul rând, deoarece, în epoca noastră, nu se mai obișnuiește să răsucești zilnic ceasul, iar, în al doilea rând, un argument forte ar fi faptul că răsucirea permanentă lasă o amprentă pe mecanismul ceasului și durata vieții unui astfel de dispozitiv este cu mult mai scurtă, decât a analogului său electronic.

Cu ceasurile electronice este mult mai simplu: mecanismul cu pendul al ceasurilor care lucrează pe baterii nu exercită o presiune prea mare pe suport și, deci, nu îl suprasolicită – acumulatorul rezistă până la două luni. Mufa pentru încărcare se află tot aici, în pendul, astfel acumulatorul poate fi reîncărcat pe loc.

klock13Fie ele mecanice sau electronice, ceasurile cu mecanismul din lemn sunt interesante publicului. „L-am rugat pe un cunoscut să expună un ceas de al meu în salonul lui de mobilă – am vrut să aflu cum vor reacționa vizitatorii, dacă va fi cerere pentru el. Iar după ce a trecut o lună și am venit să îl iau, cunoscutul meu m-a rugat: „Pendulul oscilează, angrenajul se mișcă, iar ceasul în sine atrage atenția și mi s-au mărit vânzările. Poate îl mai lași pe o lună?”

Dar producția unor astfel de ceasuri este, până când, o afacere lipsită de profit. Fiecare ceas în parte necesită 2-2,5 luni de muncă: confecționarea elementelor, șlefuirea lor, reglarea și asamblarea mecanismului. Iar prețul afișat de maestru este de 500 de euro. Împărțind această sumă la durata de 2,5 luni, minus costurile de producție, se obțin 3 mii de lei lunar, care îi revin meșterului. Vă dați seama că, atunci când ai o familie cu doi copii, această sumă este una infimă.

Având o anumită pregătire și utilaje mai moderne, Sergiu Caraștefan ar putea produce câte 2-3 ceasuri lunar.

klock12„La expoziție, ceasurile i-au interesat pe câțiva italieni, - continuă maestrul. – La început, ei s-au consultat într-o parte și au calculat ceva cu calculatorul. Iar apoi au propus să ia de la mine toate cele 6 ceasuri: „În Europa, - au spus ei -, astfel de ceasuri se vând cu prețul de 2 mii de euro și mai mult”. E treaba lor cu cât le vând. Prețul meu este de 500 euro”.

Ceasurile de perete cu mecanismul din lemn nu reprezintă singura invenție a lui Sergiu Caraștefan. O firmă care vinde șeminee ar vrea să procure ceasuri pentru șemineu – mai mici decât cele de perete. Maestrul a și proiectat 5 variante ale acestui tip de ceasuri. Există cerere pentru un ceas format doar din mecanism și ace, totul fiind agățat de niște sârme subțiri din oțel. Designerii care se ocupă de decorul restaurantelor au propus realizarea unui ceas cu dimensiunile de 2×3 metri.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика