Duminică, 05 Octombrie 2014 18:26

De la fotografie la tablou

Relativ recent, în Moldova a apărut un nou tip de servicii – un print artistic pe pânză sau giclée (în limba franceză, gicleur înseamna „a pulveriza, a stropi”, acesta fiind principiul după care funcționează imprimantele cu jet de cerneală). Cu ajutorul lor poate fi obținută o imagine de o calitate înaltă pe pânză sau, mai bine-zis, un tablou, utilizând o poză sau câteva (pentru a obține un colaj), sau replici după operele pictorilor celebri. De aceea, giclée este o tehnică foarte populară în lume.

BazatinCândva, programatorul Dmitrii Bazatin a primit în dar un astfel de tablou. Și, văzându-l, un prieten de-al lui l-a întrebat: „De ce să nu încerci să te ocupi cu producerea lor?”. În acea perioadă, Dmitrii avea deschisă deja de un an compania „Quick media solutions”, care se ocupă de crearea paginilor web, optimizarea SEO și toate lucrurile aferente acestora. În mod neașteptat, ideea i-a plăcut foarte mult. Și, totul ce s-a întâmplat în continuare – din primele zile ale lunii august, a anului curent și până în prezent – poate servi drept exemplu al unui start-up foarte reușit.

În decursul unei singure luni, tânărul de 22 de ani din Edineț, absolventul Colegiului Politehnic și student la Universitatea Tehnică, la forma de învățământ fără frecvență, a auditat piața, a comandat din Anglia o imprimantă cu jet de cerneală, toate materialele necesare, a înregistrat întreprinderea „Avenue.md” și a reglat tehnologia. Și, din 1 septembrie a anului curent, noua companie și-a început activitatea pe piață, iar din 3 septembrie nu a urmat nicio zi în care ea să primească mai puțin de 15 comenzi. Actualmente, la întreprindere lucrează 11 persoane.

holst4Dmitrii este sigur de faptul că imprimarea lui este de cea mai bună calitate din Moldova, deoarece imprimanta are o calitate înaltă a imprimării (șase culori, și nu patru), sunt utilizate cernelele care se folosesc în industria alimentară (nu au miros, sunt rezistente la apă și la praf), iar pânza este pe bază de bumbac. Jetul de cerneală, care se aplică pe pânză, este de două ori mai subțire decât firul de păr omenesc. Dacă tabloul se va murdări, el poate fi șters cu un șervețel umed. În perioada testării pieței, Bazatin a cumpărat câteva tablouri de la concurenți, le-a șters cu un șervețel umed și pe acesta au rămas urme ale vopselei de pe pânză – lucru care este inadmisibil. De aceea, „Avenue.md” acoperă pânza cu un lac special. Ulterior, pânza este montată pe un suport, confecționat din lemn de esență tare (dimensiunea maximă este de 1,5×3 m). Toate tablourile au o garanție de 10 ani.

Dar nu este suficient doar să produci o marfă calitativă, trebuie să și știi să o vinzi. Lui Bazatin i-a reușit acest lucru de la bun început.

- Datorită publicității cu plată, - a explicat interlocutorul. – Cea mai mare problemă a persoanelor, care își deschid o afacere în Moldova, o reprezintă publicitatea. Acesta a fost și minusul meu, atunci când mi-am deschis prima companie, limitându-mă doar la newsletter-ul de holst1pe mail și la sunete, acțiuni care nu prea dau rezultate. Numeroși oameni de afaceri din Moldova vreau să investească puțin în publicitate, dar să primească un profit mare. De la bun început, pentru publicitate trebuie alocat un buget de cel puțin 500 de euro și, atunci, vei putea obține ceva în vânzări. Dacă bunul/serviciul este de o calitate bună, atunci cheltuielile pentru publicitate se achită foarte repede. Menținând același flux de comenzi, în cazul meu, va fi necesară aproximativ o jumătate de an pentru a recupera doar costul imprimantei.

Atunci când am studiat piața, am aflat nu doar despre companiile care se ocupă cu acest tip de afcere, ce propun și la care nivel al prețurilor, dar le-am și analizat publicitatea. Am vrut să propun ceva nou, mai interesant și, datorită auditului, am înțeles că pot să fac aceasta. Cu atât mai mult că sunt puțini antreprenorii care se axează pe publicitate, dar ea este motorul vânzărilor.

Noi ne promovăm, utilizând resursele cu taxă ale Facebook-ului și „Odnoklassniki”, optimizarea SEO a site-ului și, zilele astea, am lansat alte două metode de vânzări. Prima metodă – comercializarea directă în parcuri. Cinci fotografi (câte unul în fiecare parc din capitală) le fac trecătorilor poze calitative și frumoase. Apoi se apropie de ei, se prezintă și le dau link-ul site-ului de pe care își pot descărca fotografia. Dacă aceasta le-a plăcut, atunci ei o pot comanda pe pânză, ca un tablou. Și a doua metodă – managerul de vânzări directe lucrează cu cafenelele și oficiile din Chișinău. La ei vine un fotograf (gratuit) și face poze la pereții goi ai încăperii și, apoi, cu ajutorul Photoshop-ului, noi îi propunem clientului cum ar putea arăta oficiul sau camera, în cazul în care l-am fi decorat noi. Dacă i-a plăcut ideea, el comandă tablouri de la noi. Apropo, la o comandă adițională, clientul primește o reducere de 10%, iar cea VIP este de 20%.

holst2Cu toate acestea, noi nu ne axăm doar pe vânzări. Am organizat o promoție care se numea „Zâmbește”. Pe foi A4 am scris următorul text „Complimente gratuite de la compania Avenue.md. Rupe fâșia de jos și zâmbește”. Partea de jos a foii era tăiată în fâșii pe care erau desenate smile-uri și erau scrise diverse complimente. Apoi oamenii ne găseau prin site, sunau și ne mulțumeau. Și, astfel, ei aflau despre noi.

Pe „Odnoklassniki” noi organizăm săptămânal concursuri de fotografii pe diverse subiecte. Câștigătorii sunt desemnați în baza numărului de „like”-uri acumulate. Primii trei câștigători primesc căte un tablou cu poza cadou. Care este profitul nostru? Participanții în concurs le trimit prietenilor săi link-ul cu site-ul nostru, pentru ca aceștia să îi voteze. Datorită acestui concurs, publicitatea mea este văzută de către vreo 500 de persoane. Apoi, noi plasăm fotografiile câștigătorilor. Sunt convins de faptul că, atunci când prietenii lor vor vedea aceste tablouri, cineva dintre ei cu siguranță va dori să-și comande unul pentru el. De regulă, clienții noștri preferă fotografii cu rudele lor și cu ei înșiși (80% din comenzi). Sunt solicitate tablourile și colajurile alcătuite din pozele proprii pentru decorul interior al casei și pentru cadouri rudelor și prietenilor. 20% din comenzi sunt replici ale tablourilor sau ale peisajelor, fotografiate de clienți, - spune Dmitrii.

În ciuda primilor pași pe piață, „Avenue.md” are planuri mărețe. Astfel, din 1 noiembrie se lansează imprimarea pe sticlă, care va putea fi utilizată pentru plasarea logo-urilor și realizarea desenelor pentru gresia din bucătărie. E foarte frumos, util și destul de ieftin (prețurile sunt cu 15% mai joase decât pe piață). În plus, montarea este gratuită. Filosofia vânzărilor tânărului antreprenor este cât se poate de simplă: „Dacă nu doar calitatea produsului este mai bună, dar și prețurile sunt mai mici, atunci va fi atras un număr mai mare de clienți”.

holst3- Nu am de gând să lucrez doar în Moldova. Din 1 noiembrie ne deschidem filiale și în România, Rusia și Anglia. Acolo vor fi primite comenzile și vor fi transmise pentru imprimare în Chișinău. Apoi vom trimite înapoi pânzele, unde acestea vor fi montate pe suport și livrate clienților. Fiecare filială va avea site-ul său, resurse, promoții proprii, iar totul va fi coordonat de către oficiul din Moldova sau din Anglia. Nu mă îndoiesc de succes, căci, în aceste țări, prețurile pentru serviciile similare sunt cu mult mai mari decât la noi, în Moldova. Dar acestea nu sunt toate planurile noastre. Există și alte idei care ne vor permite să câștigăm.

La început, mă gândeam să plec în străinătate, dar părinții mei au fost împotrivă. În cele din urmă, am căzut de acord că dacă sunt antreprenor în Moldova, aici sunt rudele mele, prietenii și cunoscuții, iar acolo aș fi singur și necunoscut. Dar, atunci când trebuie să plătesc impozitele, involuntar compar condițiile de aici cu cele din alte țări și aș vrea să-mi dezvolt afacerea în Anglia, de exemplu, unde eu, în calitate de director, aș plăti un impozit pe venit de 2% și nu de 6%, ca în Moldova. Pentru salariile angajaților plătim impozite sociale foarte mari. Dar eu iubesc această țară, peisajele ei și oamenii de aici.

Mulți tineri afirmă că în țara noastră este foarte complicat să-ți dezvolți o afacere proprie și că este mai ușor să pleci în străinătate și să lucrezi acolo în domeniul construcțiilor. Eu nu sunt de acord cu ei. Poți să lucrezi normal și în Moldova. „În viața fiecărui om există momente când norocul îi bate la ușă, dar, deseori, în acest timp omul se află în cârciuma din apropiere și nu aude acest sunet”. Cel care vrea să obțină ceva în viață, cu siguranță își va auzi norocul, - este convins Dmitrii Bazatin.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика