Duminică, 01 Iunie 2014 20:09

PPP și biomasa

În Leova a fost lansat primul proiect-pilot din țară de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul utilizării energiei, obținute din surse regenerabile de energie, pentru încălzirea obiectelor din domeniul social.

DSCN0035-1Potrivit raportului proiectului „Energie și biomasă în Moldova", finanțat de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare, actualmente, prin acest proiect, au fost deja introduse spre exploatare 118 de cazangerii care funcționează pe brichete și pelete din biomasă. Iar spre mijlocul anului, numărul acestora va crește la 130.
„Cu toate acestea, orice director de școală sau grădiniță va spune că este destul de complicat pentru el să administreze aceste cazangerii, - a zis consultantul proiectului „Energie și biomasă", Nicolae Zaharia. – Să organizezi activitatea operatorilor, să îi conduci ca unități de personal sau, totodată, să exerciți controlul, să urmărești livrarea și păstrarea combustibilului... De aceea, bazându-ne pe experiența internațională, am propus implementarea sistemului PPP.
În luna noiembrie a anului 2012 a fost lansat un concurs pentru stabilirea raionului în care se va desfășura proiectul-pilot. În martie 2013, din cele 15 proiecte care au venit de la 12 raioane, a fost selectat cel al raionului Leova. În luna august a aceluiași an, compania „Avensa SRL" a întocmit studiul de fezabilitate. În decembrie, dintre administrația raionului și proiectul nostru, a fost semnat un acord, potrivit căruia „Energie și biomasă" a transferat către autoritățile raionale 1,6 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor pentru studiul de fezabilitate și pentru plata parțială a altor lucrări. Costul total al acestui proiect este estimat la 500 mii euro.
Investițiile de bază le va suporta holdingul „Green Farm", care a câștigat concursul pentru alegerea investitorului, din luna decembrie a anului trecut.
Potrivit contractului, care a fost semnat astăzi de către președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu, și directorul general al „Green Farm", Valeriu Pleșca, în raion vor fi construite 19 cazangerii pe bază de biomasă, cea mai mare având o putere de 0,6 MW. Alte șase au fost deja construite de proiectul „Energie și biomasă".
Timp de 11 ani, „Green Farm" va exploata aceste 25 de cazangerii. Totodată, trebuie luat în calcul faptul că holdingul a stabilit deja propria producție în masă a brichetelor și peletelor, având și o unitate separată, care a construit în diferite raioane ale țării alte 35 de cazangerii care funcționează pe biomasă".
Administrația raionului a stabilit tariful de căldură pentru „Green Farm" (luând în calcul recomandările ANRE). Acesta este de 997 lei pentru o gigacalorie și poate fi revăzut doar în cazul unor situații excepționale, indicate în contract. În cadrul contractului, holdingul va furniza anual de la 6 la 9 mii Gcal către instituțiile sociale din raion.
Conform estimărilor specialiștilor, investițiile „Green Farm" vor fi achitate în termen de 5,5 ani. La expirarea contractului, toată infrastructura va fi transferată în proprietatea autorităților din raionul Leova.
Proiectul „Energie și biomasă în Moldova" este calculat pe 4 ani. Bugetul lui total este de 14,56 milioane euro, dintre care 14 milioane au fost alocate de Uniunea Europeană, iar 560 mii de PNUD. Activitatea lui trebuie să fie finisată în toamna anului 2014. Însă, conform informațiilor primite din surse de încredere, acest proiect va fi prelungit și extins. În special, datorită unei astfel de direcții ca montarea pe acoperișurile instituțiilor de învățământ a unor colectoare solare pentru încălzirea apei.

Pe fotografie: Valeriu Pleșca și Efrosinia Grețu.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика