Duminică, 23 Martie 2014 21:14

Primul din rezidenții parcului industrial ”Strășeni” a anunțat lansarea producției sale

Compania moldo-italiană FER.PONT., rezidentul subzonei din Zona Economică Liberă "Bălți", amplasată pe teritoriul parcului industrial din Strășeni CAAN, a declarat că pe 2 aprilie începe procesul de producțe a construcțiilor metalice prefabricate pentru firmele de construcții.

arm04Compania oferă rame metalice din armături de orice formă și dimensiune. Pe parcursul procesului de construcție rama produsă în atelierul companiei FER.PONT. se montează în șantierul de construcții și este umplută cu beton.

Metoda respectivă e aplicată destul de des în șantierele de construcții moldovenești, numai că ramele viitoarelor instalații din betonul armat sunt executate pe loc.

"Această meserie are anumite neajunsuri", - a explicat inginerul FER.PONT. Grigorii Ciobanu. – sudura cu electrozi strică metalul, el își pierde compoziția chimică inițială. Deseori materialul de sudură este o sârmă obișnuită. La noi, de exemplu, aramatura în rama pentru coloane, piloți sau stâlpuri e realizată de o mașină electronică. Tot ea aduce metalul, care realizează sudura dintre două armaturi".

Italienii, de la care FER.PONT. a împrumutat utilajele și tehnologia de producție, demult și într-un mod larg arm03aplică această metodă de realizare a construcțiilor din betonul armat. Prin unele proprietăți, ea seamănă cu uzinele vechi sovietice a articolelor din beton armat unde direct în ateiere sudau din armatură rame, tot aici le umpleau cu beton și în automobile speciale le aduceau în șantierul de construcții. Însă acum a avut loc "divizarea muncii" – rama e executată în atelierul FER.PONT., iar în beton ea "se îmbracă" direct la locul de construcții. "Eu voi menționa încă o dată, - spune Grigorii Ciobanu, - Instalațiile noastre de armatură sunt mai stabile decât cele realizate direct în zona de construcții. La noi întregul proces de sudură e controlat de mașină, pe când în șantierele de construcții lucrează după metode mai vechi".

"Pe parcursul unui schimb, - continuă Grigorii Ciobanu, - noi putem să eliberăm 5 tone de instalații metalice". "Și ce ar însemna acest volum în domeniul de construcții?" – a întrebat reporterul de la MyBusiness.md. "Când eu lucram în cadrul construcțiilor, pentru un etaj cu o suprafață de 400 de m.p. era nevoie de 6 tone de instalații metalice. Astfel, timp de o săptămână noi putem să realizăm construcții metalice pentru o casă cu 5 etaje. Cu toate acestea, meșterul de sudură nu poate să prelucreze mai mult de 100 de kg de metal în timpul unui schimb. Iar la noi lucrează 5 arm01persoane: inginer și câte doi operatori pentru fiecare linie de montare, care sunt două la număr. Astfel, din calcule rezultă că producem câte o tonă de metal pe o persoană. Desigur, în așa condiții e mai ușor de a achiziționa ramele sudate de la uzina noastră. E de ajuns ca clientul să ne aducă schema, iar în conformitate cu cerințele propuse noi vom executa totul de ce are nevoie clientul. La fel, din armatură producem sisteme de îndoit – pentru montarea construcțiilor metalice".

"Există cerere pentru producția respectivă?". "Da, este, - răspunde Grigorii Ciobanu fără o umbră de dubii. - Interesul e serios. Clienții noștri sunt impresionați dar și șocați, ei nu erau obișnuiți cu astfel de oferte. Cu atât mai mult că tehnologia noastră nu formează deșeuri. Consumatorii vin și se interesează: "puteți oare să faceți așa o construcție? Dar așa una?" Oamenii mai mult sunt interesați de coloane rotunde și piloți – avem piața de desfaceri de bază în Chișinău. Capitala, în prezent, duce lipsa terenurilor de calitate pentru construcții. Toate, care a fost bune, sunt deja utilizate, iar casele se construciesc pe teritoriile fostelor lacuri sau pe terenurile cu nămol. Anume din aceste motive ei au nevoie de piloții rezistenți și tari, care vor ajunge până la o suprafață stabilă. Iar noi ne ocupăm de producerea piloților respectivi".

Nota bene: În prezent, în parcul industrial "Strășeni" sunt înregistrați 10 rezidenți. Proiectul de investiții al companiei FER.PONT. vizează investiții în valoare de 500 de mii de euro și volumul vânzărilor în limitele unui milion de euro pentru etapa inițală.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70