Duminică, 29 Decembrie 2013 16:53

Bucatele sunt aduse și servite

În Republica Moldova, cateringul reprezintă o direcție relativ nouă în sectorul serviciilor. De regulă, acest tip de servicii este oferit de către restaurante. Sunt puține companiile specializate doar pe livrarea bucatelor preparate. Una dintre acestea, „Rapidgustos.md", s-a deschis acum două luni. Fondatorul companiei, Eugen Balan, a povestit pentru mybusiness.md despre inițierea afacerii lui și planurile sale de viitor

Mâncare la comandă

offic4În fiecare zi, la amiază, toți angajații de birou din Chișinău sunt frământați de o singură întrebare: unde să găsească un prânz bun? Unii aleg să ia masa în cafeneaua de alături, în pofida faptului că le este drastic afectat buzunarul, alții își aduc de acasă caserole cu „feluri" de bucate, recunoscând faptul că e o acțiune care presupune multă bătaie de cap și nu prea corespunde statutului lor. Între timp, pe plan mondial, piața livrării produselor alimentare se extinde considerabil. Iar în Europa, ea aproape a înlocuit „fast-food"-ul, gustarea de prânz tradițională pentru majoritatea reprezentanților „planctonului" de oficiu. Pe acest segment în Moldova, primele locuri în top le dețin pizza și roll-urile, iar meniurile de prânz ocupă abia locul trei. Omul de afaceri Eugen Balan, de 29 de ani, a hotărât să mizeze anume pe ele, considerând că această direcție este cea mai avantajoasă pentru investirea resurselor proprii.
„Eu sunt proprietarul unei mici afaceri de construcții în nordul țării, însă demult vroiam să încerc ceva nou și am ales domeniul alimentar. Am deschis o cafenea, specializată în mâncare preparată rapid – hamburgeri, hot-doguri, kebaburi. Totul decurgea bine, însă realizam faptul că scade interesul consumatorilor pentru fast-food și că ar trebui să-mi reprofilez afacerea spre ceva mai promițător. Livrarea prânzurilor în oficii – este un serviciu solicitat în Moldova, însă nu destul de bine dezvoltat. Sper că, înarmându-mă cu răbdare și cu ajutorul unei echipe bune, o să pot nu doar să-mi întoarc investițiile făcute, ci să și transform afacerea mea în una profitabilă".

Afacere cu investiții minimale?

offic3Indiferent de variațiile economiei țării – creștere sau scădere, a existat, este și va exista necesitatea oamenilor de a mânca. Din această cauză, afacerile din domeniul alimentar sunt considerate a fi expuse la risc în cel mai mic mod. Cateringul nu necesită un capital inițial impunător, iar procentul companiei adăugat la preț este 100%, însă, conform spuselor lui Eugen, nu te poți descurca în acest domeniu fără investiții financiare continui, marketing bun și, desigur, bucătari profesioniști.
„În rapidgustos.md au fost investiți în jur de 10 mii euro. În această sumă sunt incluse procurarea utilajelor, a mobilei, veselei, cheltuielile pentru site-ul propriu, pentru publicitatea la radio și pe Internet. Situația actuală necesită fonduri cu o valoare de mai bine de 3 mii euro".


Bucătărie naturală de casă

Noțiunea de „catering" a fost inventată de către americani. În traducere din engleză înseamnă aprovizionare cu alimente. Anume oamenii de afaceri din Lumea Nouă au fost primii care au remarcat avantajele serviciilor mobile în comparație cu punctele staționare de alimentare. În lipsa necesității ofific2plătirii arendei pentru sălile destinate consumului de hrană sau a salariilor pentru un număr mare de chelneri și alte costuri adăugătoare, consumatorilor le puteau fi propuse prețuri mult mai atrăgătoare. Condițiile principale, însă, rămâneau a fi meniul calitativ și gustos și livrarea la timp.
„Publicul-țintă îl reprezintă clienții corporativi. Până când, pe lista rapidgustos.md sunt cinci companii. Ele reprezintă în jur de 30 de prânzuri pe zi. În viitorul apropiat, tindem să atingem cifra de 100. La etapa actuală, principalul scop este să ne extindem baza de clienți pentru a mări volumul de vânzări. Și există un fundal favorabil pentru aceasta, deoarece în Moldova s-a conturat așa-zisa „clasă de oficiu". În ea sunt incluse persoanele care știu să-și aprecieze timpul și vor să se alimenteze bine. Accentul rapidgustos.md este pus pe bucatele pregătite cât mai „ca acasă". Noi propunem câteva tipuri de meniu: bucătărie națională, de sărbătoare și de post. Principiul activității noastre constă în studiul minuțios al necesităților clienților și formularea unor soluții individuale. Ne străduim să menținem prețuri adecvate – costul meniurilor noastre nu e mai mare decât la concurenți, colaborăm activ cu site-urile de reduceri, implementăm sistemul cardurilor de discount. Fiecare a 6-a comandă va fi gratuită pentru client. La comandarea a patru și mai multe prânzuri, prețul fiecăruia va fi cu 25% mai mic. Dacă se vor adeveri așteptările noastre, atunci în primăvară o să lansăm o linie pentru bancheturi și mese festive – un segment de catering atrăgător".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика