Duminică, 19 Ianuarie 2014 17:24

Succesul afacerii cu bijuterii depinde de comanda clientului

Iurii Rusu și-a deschis atelierul de bijuterii în Chișinău acum trei ani și, din punctul său de vedere, "cu încetul merge înainte". "Bijutierul nu are parte de un succes rapid", - analizează cu o înțelepciune uimitoare pentru vârsta sa, meșterul de 25 de ani.

ювелир1După clasa a noua, venind la Chișinău din Soroca, tânărul a intrat în colegiul Mondostud-Art, specializarea – confecționarea bijuteriilor. Iurii și-a explicat alegerea prin faptul că mereu îi plăcea să meșterească ceva, la fel era atras de lucrări din aur și argint.

După patru ani de studii și examenul de diplomă, tânărul specialist a rămas pentru o perioadă de timp fără serviciu. Însă, la un moment dat, a avut și el parte de zile luminoase când s-a înscris "la practică într-un atelier de bijuterii" și, lucrând un scurt timp acolo, a înțeles că dorește să-și deschidă o afacere proprie.

"Am avut nevoie de patru mii de euro pentru a deschide atelierul de bijuterii. Am achiziționat utilaje, intrumene, materiale, la fel am căutat un spațiu potrivit pentru care trebuia să plătesc arenda. Următorul pas a fost să găsesc clienți. Atunci când atelierul meu s-a deschis, nimeni nu mă știa în calitate de meșter. Atunci am plasat publicitatea. O perioadă nimeni nu suna, iar după a apărut o comandă, a urmat a doua, a treia și așa a continuat. Am început să câștig și să păstrez o reputație bună, ceea ce este esențial pentru un bijutier", - povestește Iurii Rusu.

ювелир3După spusele sale, mulți trec prin "încercarea profesională". Din cei șapte colegi de clasă pe care i-a avut, doar doi – Iurii și încă un băiat au încercat să aplice cunoștințele sale în practică. "Din păcate, colegul meu nu a trecut prin "perioada de așteptare" și a decis să-și închidă atelierul. Iar eu îmi continui cu încetul activitatea", - povestește bijutierul.

La întrebarea de la MyBusiness.md despre avantajele sau dezavantajele amplasării atelierului în dezvoltarea afacerii, Iurii Rusu a răspuns: "Nu e important unde este amplasat atelierul: în centrul orașului ori în suburbie. Este important de realizat lucrul calitativ, cinstit, pe cuvântul de onoare și abea atunci clienții vor răspândi o părere pozitivă, ceea ce va adue și comenzi. Iar pentru un bijuterier contează numărul de comenzi, deoarece acestea formează nivelul de succes."

În contradicție cu impresiile general create, banii investiți în activitatea bijuterierului se răscumpără greu. Iurii afirmă că nu are multe comenzi – fapt ce se explică prin încetinirea creșterii economice , iar cererea se formează doar pentru verighete și lanțuri, execuția cărora, în dependență de complexitatea comenzii, ocupă de la trei la șapte zile. Cele mai multe comenzi apar vara și toamna, iar în celelalte luni cererea e scăzută.

ювелир5Din punctul de vedere al bijutierului, consumatorii de bază din Moldova nu apreciază originalitatea bijuteriilor din cauza unui preț mai ridicat pentru lucrul individual al maestrului. Oamenii preferă să achiziționeze o "ștanțare" răspândită, realizată din aur. La fel a remarcat că verighetele aparțin categoriei de comenzi individuale. Însă, din păcate, în Moldova nu există utilaje speciale de execuție a inelelor.

"Utilajele moderne costă de la 30 de mii de euro. Nici un atelier de bijuterii din Chișinău nu are posibilitatea să cheltie atât de mult. Deaceea bijutierii execută verighete manual", a spus Iurii Rusu.

În discuție cu Mybusiness, Iurii a recunoscut că nu urmărește tendințele de modă în domeniul bijuteriilor. "Îmi urmăresc mâinile și ce pot face cu ele. Teoretic, orice poate fi creat, însă eu când primesc o comandă (poate să fie pe o poză sau un desen), atunci îmi apreciez posibilitățile la un alt nivel, niciodată nu fac ceea ce o să știu că nu voi putea realiza".

Oare este drept faptul că activitatea bijutierului este urmărită de Diavolul? "Da, știu că există așa o legendă", - a râs Iurii și după a continuat cu o mimică serioasă: "Pentru mine, afacerea dată este, în primul rând, o meserie iubită. Nu mă gândesc la faptul că cineva mă urmărește, dar numai la faptul ca articolele să fie realizate calitativ".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70