Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 18 Noiembrie 2009 02:00

Cum se Deschide Şcoala Auto

După ce a fost retrasă din Regulamentul Ministerului educaţiei şi Tineretului condiţia de a deţine un cont bancar în valoare de 300 de mii de lei (anul 2005), numărul şcolilor auto au crescut considerabil.

Actualii operatori susţin că 60 de şcoli auto (inclusiv filialele), înregistrate în Chişinău, satisfac cererea pe piaţă, uneori chiar înregistrează un deficit de clienţi. Este un gen de afacere cu profit mic, dar stabil. Veaceslav Ciobanu, directorul unei şcoli auto, spune că investiţia iniţială constituie cca 7000 de euro şi se recuperează în 3 — 4 ani.

Cum se Deschide Şcoala AutoÎnregistrarea

Veaceslav Ciobanu spune că pînă a-ţi vedea ideea materializată trebuie să munceşti cîteva luni. Dar să le luăm pe etape. «Primul pas constă în înregistrarea la Camera de înregistrări de stat a întreprinderii sub orice formă organizatorică: ÎI, SRL, SA… Certificatul se eliberează pentru 5 ani, în 5 zile, taxa de stat constituie 2500 de lei», — ne informează directorul.

Dotarea sălii de clasă

Al doilea pas îl constituie arendarea sălii de clasă pentru desfăşurarea orelor teoretice. Pentru o clasă de 30 de elevi este nevoie de o încăpere de minim 40m 2. Veaceslav Ciobanu cunoaşte preţurile actuale de arendă a spaţiilor:"Cu 5 — 12 euro/1m 2, în dependenţă de locul amplasat, accesibilitate, comunicaţii, poţi găsi un local convenabil din toate punctele de vedere.

Bănci şi scaune pentru maturi, birou pentru profesor, pentru dotarea clasei, pot fi comandate la orice fabrică producătoare de mobilă din Chişinău. Clasa nu se deschide dacă nu este amenajată conform stipulaţiei Camerei de licenţiere!

Conform categoriilor studiate — A, B, C, D, H — pe planşete se expun piese componente ale autovehiculului (integrale şi în secţiune). Mecanisme uzate ale motorului, cutiei de viteze, de transmisie; frîne; sisteme de direcţie se pot găsi la preţ mic la autoservice-uri, centre de colectare a fierului vechi, în garajurile gospodăriilor ţărăneşti", — deconspiră Ciobanu Veaceslav toate secretele afaceri.

Placate cu conţinut din Regulamentul circulaţiei rutiere: marcaje, indicatoare despre trafic cu explicaţii în limba romană în Moldova nu se tipăresc. Ele pot fi procurate în ţările vecine: Ucraina sau Belarus…
— Sau împrumutate, de la cine le are, şi xeroxate la o tipografie bună, — intervine omul de afaceri.

Amenajarea terenului pentru ore practice.

"Suprafaţa totală a terenului destinat orelor practice nu e specificată, dar trebuie să includă următoarele elemente: garaj, rampa, curte cu intrare, drum şerpuitor, loc cu marcaj de pornire, linie de oprire, 3 tipuri de parcări: paralelă cu drumul; cu linie de oprire sub unghi; perpendiculară drumului. Pentru categoria C — «optul», — ne informează Veaceslav Ciobanu.

Contractul de arendă a terenului se efectuează prin două metode — în dependenţă de numărul de autoturisme exploatate (200 — 500 de lei pentru o unitate de transport/lună) sau suprafeţa de teren arendată conform preţurilor actuale de piată.

Unităţile de transport.

Unităţile de transport utilizate în instruirea elevilor se dotează cu pedale adăugătoare. Instalarea lor se efectuează la orice autoservice contra plată (cca 1000 de lei). Apoi autovehicolul se înregistrează la MRU cu specificul «reutilat cu comandă dublă» sau «pentru şcoală».

«Şcoala încheie cu proprietarul a unităţii de transport un contract de arendă. Dacă întreprinderea (şcoala) îşi asumă întreţinerea şi repararea autovehicolului, preţul de arendă este mai mic», — încheie directorul şcolii.

Notă

Directorul trebuie să aibă studii superioare şi să cunoască managementul. El are dreptul să îndeplinească funcţia de contabil în afacerea sa. Unul din profesori poate detine si funcţia de şef de studii. Este important ca şcoala să se afle la loc accesibil şi poate fi deschisă cu 3 profesori şi 3 unităţi de transport (pentru o clasă de 30 de elevi). Clienţii (elevii) pot fi găsiţi în instituţiile superioare de învăţămînt, în companiile mari, firme mici, peste tot, dacă există un manager care se ocupă de completarea claselor.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика