Vineri, 04 Martie 2016 15:24

A fost aprobat Conceptul tehnic pentru „Registrul Vitivinicol”

vinregistrLa data de 2 martie 2016 Guvernul RM a aprobat Conceptul tehnic al Sistemului informaţional automatizat „Registrul Vitivinicol”, care va asigura trasabilitatea produselor vitivinicole autohtone. Proiectul a fost elaborat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) cu suportul Direcţiei politici de piaţă în sectorul vitivinicol a MAIA.„Registrul Vitivinicol” (RVV) va conține informații detaliate despre plantaţiile viticole şi unităţile vinicole, făcând posibilă identificarea produselor vitivinicole, în special a celor cu indicaţie geografică (IG) şi cu denumire de origine protejată (DOP), în tot lanțul procesului de producere - comerț: viticultor, producător de vin, distribuitor, vânzător, exportator.Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „RVV va funcționa ca un garant al calităţii Vinului Moldovei şi îi va ajuta pe producători să acceseze noi pieţe de desfacere. Crearea bazei de date cu informații complete este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol. Doar garantând autenticitatea produselor vitivinicole, inclusiv cu IGP/DOP, putem asigura calitate consumatorului și ne putem alinia la prevederile legislației UE, precum și la practicile relevante din comerțul internațional.”Registrul Vitivinicol este conceput ca o aplicație web care poate fi accesată online,ceea ce le va permite viticultorilor și vinificatorilor să depună toate informațiile solicitate prin intermediul unei declarații electronice. Prezența online a registrului va optimiza accesul la informație, precum: suprafața pe care îşi creşte viticultorul vița-de-vie, ce soiuri cultivă, ce recoltă a avut, cine sunt vinificatorul, distribuitorul și exportatorul produsului.Programul software pentru RVV va fi elaborat de către compania „TENDER SYSTEM” s.r.o. (Cehia) și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Această colaborare va permite Republicii Moldova să preia bunele practici de funcţionare a Registrului Vitivinicol în Cehia, unde un sistem similar și-a demonstrat eficiența pe parcursul a peste 10 ani.ONVV a început colectarea informațiilor pentru RVV în luna decembrie a anului 2015. Toate datele acumulate de la viticultori și vinificatori vor fi introduse în programul software care urmează a fi dezvoltat.Înregistrarea în RVV este gratuită, dar obligatorie pentru viticultorii și vinificatorii care intenționează să-și comercializeze produsele. Pe parcursul anului 2015 ONVV a desfășurat instruiri, oferind persoanelor interesate din domeniu (producători, reprezentanți ai primăriilor, ingineri cadastrali) asistență gratuită privind: informații despre RVV, completarea cererilor de înregistrare, procedura de aplicare pentru înregistrare, beneficiile includerii în RVV etc.Fondurile necesare pentru implementarea proiectului, care sunt estimate la cca 1 milion de dolari SUA, vor fi alocate de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi USAID.Despre ONVV

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator.

Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

ODIMM logo
280 70