Marți, 30 Iunie 2020 17:01

Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un spot social despre etichetarea energetică

futyncndj

Între 22-26 iunie a avut loc Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2020, AEE a aderat la această campanie și a realizat un spot social despre etichetarea energetică pentru a informa populația despre un consum conștient

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW), care este și cel mai mare eveniment dedicat energiei regenerabile și utilizării eficiente a energiei în Europa, a revenit pentru a 15-a ediție! Evenimentul i-a provocat pe cetățenii UE să gândească dincolo de criză și să reevalueze utilizarea resurselor. În cadrul evenimentului, Republica Moldova a fost Proiectul "Green Light Moldova", au luat premiul #EUSEW2020 pentru Energie Durabilă în Parteneriatul Estic!

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) s-a alăturat cauzei cu un spot video dedicat etichetării energetice, care relatează cum poate populația țării noastre să optimizeze utilizarea energiei electrice. Acesta are scopul de a-i comunica publicului posibilitățile de economisire a energiei electrice prin achiziționarea și folosirea conștientă a produselor de uz casnic.

Încă din 2014, uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele şi hotele de bucătărie, lămpile electrice şi a corpurilor de iluminat, maşinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele TV, aspiratoare, instalațiile pentru încălzirea apei, instalațiile pentru încălzirea incintelor au etichete energetice. Sunt obligatorii!

Etichetele energetice sunt pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) fiind cea mai eficientă și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă! În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++.

De exemplu, un frigider de clasa A+++ va consuma anual cu cca. 160 kWh/an, în timp ce un frigider de clasa B va consuma cca. 434 kWh/an. - diferenta fiind de aproximativ 274 kwh/an - adică 490 de lei anual economisiti.

Dar tu știi cât plătești în plus pentru consumul aparatelor tale de uz casnic? Încurajează-i și pe ceilalți membri ai comunității din care faci parte să respecte câteva principii simple pentru a economisi energia consumată.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului înconjurător și al schimbărilor climatice.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика