Joi, 25 Iunie 2020 15:24

China ocupă locul 6 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova: Cum se pot promova antreprenorii moldoveni pe piața chineză?

Foto Export Morning1 2

Promovarea produselor moldovenești pe piața chineză depinde mult de contextul cultural, iar o vizibilitate mărită pe rețelele de socializare locale și poveștile de succes ale antreprenorilor moldoveni activi pe piața chineză contribuie la creșterea cererii și a consumului. Aceasta este concluzia celei de-a 7-a sesiuni, cu genericul „Busola spre Asia și Pacific”, desfășurată online, pe 25 iunie, în cadrul programului „Export morning”, organizat de Agenția de Investiții.

În contextul pandemiei de Covid-19, programul lansat anul trecut continuă online și are scopul de a oferi antreprenorilor moldoveni suport complex – informativ și practic – pentru a accede pe piețele externe. Sesiunea dedicată exporturilor în China a întrunit experiența de comerț bilaterală pre-pandemie, situația actuală și viziunea de viitor, privind exporturile pe această piață, din perspectiva companiilor locale care reprezintă sectoarele de top pentru export.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții: „China este al 20-lea partener de export al Moldovei în 2019 și stabil al 3-lea partener de import. Totodată, piața chineză este a 5-a cea mai mare piață de export pentru vinul moldovenesc în 2018, dublându-și volumul în ultimii 5 ani. În 2019, la inițiativa Agenției a fost organizat Forumul Moldo-Chinez cu participarea a 12 investitori de top din China, iar sesiunile bilaterale B2B au demonstrat că există un potențial ce trebuie valorificat. Participând cu sesiuni de prezentare a potențialului investițional și de export al țării în China, susținând  antreprenorii autohtoni să-și promoveze produsele pe platforma caselor de comerț în  orașele Xi An și Tianjn cu stand de țară, Agenția de Investiții are toată deschiderea de a susține businessul în efortul acestora de promovare, și de a contribui în continuare la consolidarea relațiilor moldo-chineze, reciproc avantajoase între părți.”

Negocieri privind comerțul liber

În anul 2019, Republica Moldova a exportat pe piața chineză mărfuri în valoare totală de 17,4 milioane de dolari SUA. Astfel, clasându-se pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre la nivel mondial, cu o pondere de 7,1% din volumul comerțului total.

E. S. Zhang Yinghong, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova: Populația Chinei de circa 1,4 miliarde de oameni are cel mai mare potențial de consum din lume. China este un partener comercial important al Republicii Moldova și suntem deschiși să consolidăm relațiile comerciale dintre China și Moldova. După pandemie, promovăm deschiderea către lumea exterioară, stabilizăm aprovizionarea lanțului industrial și dezvoltarea economică, iar importurile vor fi extinse activ pentru a dezvolta o piață la nivel înalt.”

La momentul actual, Moldova și China desfășoară negocieri în vederea semnării Acordului de Comerț Liber, care va extinde exportul și importul pe piața moldovenească și chineză, precum și va intensifica cooperarea economică și comercială dintre aceste state.

Iuliana Dragalin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova: „Pe parcursul anilor, relațiile comercial-economice moldo-chineze au cunoscut o perioadă dinamică de ascensiune. Negocierile privind Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și China, a parcurs deja trei etape, în cadrul cărora am agreat 70% din cadrul legal.”

Vinuri, cultură și influenceri

Potențialul de export al produselor alimentare în China este mai ridicat, deoarece este al doilea cel mai mare importator din lume după SUA. Iar produsele moldovenești ocupă aproximativ 80% din exportul total al țării noastre pe piața chineză. Cele mai populare mărfuri moldovenești exportate în China sunt: vinurile, berea, scaunele, construcțiile prefabricate, alcoolul etilic, cazanele pentru încălzire și apele minerale.

 Infografic 2

Gheorghe Arpentin, Director al Oficiului Național al Viei și Vinului: „Pe parcursul a cinci ani, creșterea medie a exporturilor de vin pe piața chineză este de 35%. China este a doua piață după valoare, și a patra după volumul de vin comercializat. În primele cinci luni ale acestui an se observă o descreștere de 35% după valoarea vinului și de 19% după volumul exportat, față de aceeași perioadă a anului trecut. Nu știm cum va evolua situația, pentru că sunt multe incertitudini și canalele de distribuire au suferit mari schimbări.”

Una dintre problemele cu care se confruntă exportatorii moldoveni pe piața chineză este lipsa informațiilor exhaustive destinate consumatorilor despre țara și cultura noastră.  O modalitate de a ajunge mai rapid la publicul chinez sunt rețelele de socializare - WeChat și Weibo, influencerii și participarea la expoziții.

Radu Plămădeală, Administratorul Centrului Chinez la Chișinău: Ca strategie și filozofie de dezvoltare a Centrului, punem accent ca să aducem cât mai mulți chinezi în Republica Moldova să vadă vinăriile, să le descopere specificul, să cunoască gastronomia noastră. Ulterior, consumatorul chinez care a vizitat țara noastră va căuta vinul moldovenesc la el acasă. Chinezii sunt consumatori și de cultură, iar dacă vom reuși să atingem scopul și să le oferim pe lângă produse moldovenești puțin și din cultura noastră, atunci vom ridica nivelul de exporturi.”

Ediția  actuală a fost precedată de sesiunile axate pe potențialul de export din România, Polonia, Bulgaria, Germania, Italia, Cehia. Următoarea sesiune va viza posibilitățile de export pe piața din Federația Rusă.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика