Sâmbătă, 18 August 2018 20:32

Germania: Se pregătește o lege a imigrației, pentru atragerea forței de muncă calificate

44961921 303În contractul de guvernare al marii coaliții, conservatorii și social-democrații s-au înțeles să elaboreze o lege a imigrației pentru a favoriza venirea în Germania a persoanelor cu înaltă calificare.

Potrivit publicației economice "Handelsblatt", ministrul de Interne Horst Seehofer ar fi pregătit un proiect de lege în acest sens, cu anumite prevederi-cheie.

În Germania se discută de mai mulți ani despre adoptarea unei legi a imigrației, prin care să fie favorizată primirea în țară a migranților cu înaltă calificare profesională, după modelul aplicat cu succes de țări precum Canada sau Australia. Documentul pregătit de ministrul de Interne ar fi fost deja convenit cu miniștrii germani ai Muncii și Economiei, după cum mai relatează "Handelsblatt". Cât de repede, proiectul va fi prezentat în cabinetul de la Berlin.

Contractul de guvernare al marii coaliții prevede adoptarea unei astfel de legi, prin care "să se reglementeze într-un mod nou și transparent atragerea în Germania a lucrătorilor calificați, pentru a satisface cererea tot mai mare de pe piața germană a muncii". Cancelara Angela Merkel a vorbit în iulie despre acest demers ca despre un "proiect central" al marii coaliții.

Angajații germani nu vor mai fi favorizați

Potrivit "Handelsblatt", imigranții vor fi aleși în baza unor criterii precum calificarea profesională, vârsta, cunoștințele de limbă germană, dovada unei oferte de angajare din Germania și asigurarea costurilor de trai în această țară. Guvernul german va renunța în curând la prevederea controversată care îi obligă pe patronii germani să favorizeze la angajare cetățenii germani în dauna străinilor, la același nivel potențial de calificare. "Renunțăm în principiu la favorizarea căutării prealabile a unor angajați germani pentru ocuparea posturilor vacante pe piața muncii", se spune în documentul elaborat de ministrul Seehofer. În prezent, angajatorii germani nu sunt obligați să respecte această prevedere doar în cazul domeniilor profesionale care suferă de o lipsă acută de personal calificat.

Potrivit relatării publicației economice amintite, a fost preluată în proiectul de lege și o solicitare a ministrului social-democrat al Muncii, Hubertus Heil. Acesta vrea ca străinii cu înaltă calificare să primească drept temporar de rezidență în Germania, pentru a-și căuta un loc de muncă, chiar și în cazul în care ei nu pot dovedi pe moment că au o ofertă clară de angajare de la o firmă germană. Prevederea se aplică deja în cazul absolvenților de facultate.

Se renunță la sistemul pe puncte?

Documentul nu face nicio referire la un sistem de imigrație pe puncte, propus inițial de SPD. Nu este menționată nici posibilitatea discutată intens în ultima vreme ca unii azilanți să fie scoși din procedura de acordare a azilului și să fie mutați în cea normală de imigrație, pentru a favoriza accesul lor pe piața germană a muncii. "Migrația care are ca scop obținerea beneficiilor acordate de sistemul social german va fi împiedicată", se mai precizează în document.

Proiectul pregătit de ministrul de Interne Seehofer face o singură referire la refugiați: asigurarea forței de muncă calificate se va face și "prin folosirea potențială pentru piața germană a muncii a anumitor persoane din rândul refugiaților, care vor avea dreptul de a practica o anumită profesie".

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика