Duminică, 10 Mai 2020 09:45

Cea mai buna dovada ca in Pompei se practica reciclarea. Modelul de aici e folosit si in prezent in unele tari

e6ffe562bdc7835d0b

Oriunde exista si au existat oameni, a fost si gunoi. Nici in Pompei, parte a Imperiului Roman, lucrurile nu au stat diferit.

Sapaturile si descoperirile facute aici au aratat ca deseuri produse de catre locuitori erau colectate, sortate si vandute. Astfel, mare parte din oras a fost construita pur si simplu din gunoi, arata IFL Science.

Allison Emmerson, unul dintre cercetatorii care face parte din echipele care realizeaza excavatii sub stratul de roca vulcanica, sustine ca romanii din primul secol al erei noastre nu isi abandonau pur si simplu deseurile la marginea orasului, acestea fiind, in realitate, sortate si in chiar refolosite.

In gramezile de deseuri de la marginea orasului arheologii au descoperit bucati de ceramica si ipsos, dar si fragmente de amfore, care ar fi putut fi folosite pentru noi constructii.

"Am descoperit ca o parte din oras a fost construita din gunoi. Mormanele din afara zidurilor nu erau materiale care au fost aruncate pentru a scapa de el. Acestea erau colectate in afara zidurilor si sortate pentru a fi vandute in interiorul zidurilor orasului", a declarat Emmerson.

Omul de stiinta a explicat faptul ca locuitorii din Pompei traiau mult mai aproape de gunoiul lor decat multi dintre noi ar considera acceptabili, nu pentru ca orasul nu avea infrastructura si nu s-au deranjat sa gestioneze gunoiul, ci pentru ca sistemele lor de gestionare urbana erau organizate in jurul unor principii diferite.

"Aceste descoperiri au relevanta pentru criza moderna a gunoiului. Tarile care isi gestioneaza cel mai eficient deseurile au aplicat o versiune a modelului antic, prioritizand comercializarea, mai degraba decat simpla eliminare a acestora", concluzioneaza Emmerson.

ziare.com

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика