CE 1160x100 4 2

Duminică, 26 Ianuarie 2014 10:15

Greenpeace a decernat ''Premiul rusinii'' 2014 in cadul Forumului de la Davos. Laureatii sunt Gazprom si Gap

38QkJ1ZMGigantul rus Gazprom, criticat pentru proiectele sale in Arctica, si grupul textil american Gap, pus in cauza pentru politica sa din Bangladesh, au primit joi ''Premiul rusinii'' 2014, decernat indeosebi de catre organizatia Greepeace, relateaza Agerpres
Premiul respectiv este atribuit in fiecare an pe marginea Forumului economic mondial de la Davos (Elvetia) unor intreprinderi acuzate ca s-au aratat ''indeosebi de indiferente fata de drepturile omului si fata de mediu''.

Premiul juriului, compus printre altii din Greenpeace si Declaratia de la Berna, a fost atribuit grupului american Gap pentru ca a refuzat sa semneze un acord privind incendiile si securitatea cladirilor din Bangladesh, in pofida prabusirii cladirii Rana Plaza, situata la periferia capitalei Daca, in care peste 1.100 de persoane si-au pierdut viata in aprilie 2013. Cele doua organizatii acuza grupul american Gap ca blocheaza reforme esentiale pentru ameliorarea conditiilor de trai in Bangladesh, promovandu-si propriul program.

Bangladeshul este cel de-al doilea mare exportator de imbracaminte din lume. Pilon al economiei nationale, sectorul, cu cele 4.500 de fabrici ale sale, reprezinta 80% din exporturile anuale, ridicandu-se la 27 de miliarde de dolari.
Premiul publicului a fost atribuit la randul sau gigantului rus Gazprom dupa un vot pe Internet la care au participat peste 250.000 de persoane.

Proiectele grupului rus in Arctica au fost sub tirul criticilor ca urmare a plasarii in detentie a treizeci de membri ai echipajului navei Arctic Sunrise Greenpeace. Ei fusesera arestati dupa o actiune intreprinsa in septembrie 2013 impotriva unei platforme petroliere a Gazprom care a vizat denuntarea riscurilor de exploatare a hidrocarburilor in aceasta zona fata de ecosistemele indeosebi de fragile.
Anul trecut, ''Premiul rusinii'' a fost decernat bancii americane Goldman Sachs, simbolul exceselor finantelor, si companiei petroliere Shell, acuzata ca a contribuit la diminuarea calotei arctice de gheata.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика