Duminică, 11 August 2019 20:40

Efectul scăderii taxelor în România: Bogații devin MAI BOGAȚI!

rom baniUn studiu al Băncii Mondiale arată că măsurile adoptate de Guvern au dus la adâncirea inegalității între clasele sociale.

Taxele mai mici aduc în România diferențe mai mari între săraci și bogați. În loc să îi ajute pe cetățenii vulnerabili să trăiască mai bine, scăderea TVA și reducerea impozitului au venit mai degrabă în sprijinul celor cu venituri mai mari.

Un studiu al Bancii Mondiale arată că scăderea TVA la 19% și a impozitului pe venit de la 16 la 10% i-a facut pe cei bogați și mai bogați, pentru ca ei sunt cei care câștigă și consumă mai mult și a dus la adâncirea diferenței între săraci și bogați. Asta în condițiile în care, conform Eurostat, România este oricum a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

O simulare a Băncii Modiale arată că dacă Guvernul ar fi folosit jumătate din costul reducerii impozitul la 10% ca ajutoare în bani în domenii cheie precum sănătate și educație, nivelul sărăciei ar fi scăzut cu 1,4%. Însă, varianta aleasă de Executiv a dus nivelul sărăciei în jos cu doar 0,6 procente.

money.ro

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика