CE 1160x100 4 2

Duminică, 22 Septembrie 2013 15:38

Zece Lucruri Interesante Despre Grecia

1. Mii de cuvinte existente în limba engleză îşi au originea în limba greacă. Uneori apariția acestora s-a produs prin împrumutarea din limba romană în limba latină, apoi prin adaptarea acestora în limba engleză. Printre cuvintele uzuale împrumutate din limba greacă în limba engleză se numără şi cuvintele "academie", "scuze", "maraton", "sirenă", "alfabet" şi "taifun".

822. Etimilogia cuvântului "tragedie" provine din limba greacă, de la grecescul "tragodia"care înseamnă tragos – ţap, ode – cântec; acest cuvânt îşi are originile în tragediile elene care erau organizate în cinstea zeului Dionis, zeul viței-de-vie, al vinului și al veseliei, iar cei ce jucau în aceste tragedii se îmbrăcau în piei de capră. Tragediile reprezentau povestiri despre zei, regi şi eroi. Pe de altă parte, comediile greceşti reprezentau satire la adresa clasei sociale inferioare.

3. Brânza Feta, este un sortiment de brânză produs din lapte nepasteurizat de capră; această brânză fiind supranumită "brânza naţională a Greciei". Istoria brânzei Feta se pierde undeva în antichitate, ea apărând şi în scrierile lui Homer. În Grecia se înregistreză cel mai mare consum de brânză feta pe cap de locuitor din întreaga lume.

4. În Grecia sărbătorirea zilei onomastice este chiar mai importantă şi decât ziua de naştere.

5. Expresia "a lua taurul de coarne" provine din mitologia grecească şi face referire la mitul legat de cele 12 fapte de vitejie ale lui Heracles (numit de către romani Hercules) cunoscute şi sub denumirea de muncile (isprăvile) lui Heracles. Una dintre aceste munci presupune prinderea taurului din Creta.

6. În Grecia morţii sunt întotdeauna îngropaţi, întrucât Biserica Ortodoxă Greacă interzice incinerarea. După cinci ani de la înmormântare trupurile sunt exhumate, iar oasele sunt pentru prima oară spălate cu vin, apoi depuse într-un osuar. Acest lucru este făcut în primul rând din cauza faptului că cimitirele greceşti se întind pe terenuri cu suprafeţemici.

7. Limba greacă este vorbită de peste 3000 de ani, fiind astfel una din cele mai vechi limbi din Europa.

8. Grecii nu fac cu mâna în semn de "la revedere". De fapt gestul de a-ţi arăta palma cu degetele întinse este considerat a fi o insultă. Grecii fac cu mâna în semn de "la revedere"cu palma strânsă.

9. Poetul britanic Lord Byron (1788-1824) a fost atât de îndrăgostit de Grecia încât s-a alăturat Războiul Grec de Independenţă în lupta împotriva Imperiului Otoman. Acesta a murit la vârsta de 36 de ani, răpus de "febra galbenă" (tifos) contractată în timpul războiului. În Grecia acesta este recunoscut ca erou naţional.

10. Cuvântul "barbar" provine din grecescul "barbaroi", desemnat pentru străini, pentru oamenii care nu vorbesc limba greacă.

http://www.babylonconsult.ro/

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика