CE 1160x100 4 2

Duminică, 09 Februarie 2014 11:01

Te muti in alta tara? Cele mai comune greseli pe care trebuie sa le eviti

Tower bridge London Twilight - November 2006Cei care se gandesc sa se mute in alta tara si sa isi gaseasca acolo un loc de munca trebuie sa tina cont, in primul rand, de diferentele culturale dintre state.

Hayley Spraggett, consultant in domeniul managementului, sustine ca oricine trebuie sa fie foarte atent la aceste diferente cu mult inainte sa spere la un job intr-o tara straina, relateaza BBC Capital.

Chiar ea a fost pusa in situatia de a-si cauta un loc de munca in afara Marii Britanii, tara natala, si anume in Australia. Spraggett a precizat ca CV-ul sau scurt, de numai doua pagini, care era pe placul britanicilor, nu ar fi fost deloc potrivit si pentru angajatorii australieni.

"In Australia, vor sa vada absolut tot ce ai facut si nu ii intereseaza ca CV-ul se intinde pe cinci pagini si incepe in urma cu 15 ani", a explicat aceasta.

Specialistul a realizat ca modul in care se realizeaza interviul in Australia poate fi "dureros de lent", cinci-sase runde de intalniri fiind la ordinea zilei. Atfel, Spraggett a ajuns ca exista o serie de criterii de care orice migrant trebuie sa tina cont pentru ca relocarea sa nu devina o experienta dureroasa.
In primul rand, este bine sa fii familiar cu aspectele culturii ocupationale dintr-o anumita tara, in loc sa te concentrezi exclusiv pe jobul pentru care ti-ai propus sa candidezi.

"Nu trebui sa te interesezi numai despre dispozitiile legale din statul pe care il ai ca destinatie, ci si despre cultura ocupatioanla locala", sustine Barbara West, manager la Culture Works, o firma de consultanta interculturala.

De exemplu, in Statele Unite te poti angaja indiferent unde ti-ai dobandit experienta, insa in Australia esti vazut suspect daca nu ai mai lucrat niciodata pe plan local. "Incearca sa convingi un localnic sa puna o vorba buna pentru tine", recomanda West.

Viziteaza tara inainte sa te muti

De asemenea, specialistii recomanda sa vizitezi tara in care vrei sa te muti inainte de a lua o hotarare finala. "Este cel mai bun mod de a lua pulsul locului. Petrece niste timp acolo. Este o mare greseala sa te astepti ca noua tara sa fie exact ca locul din care ai plecat", sustine recruiterul Natalie Murray.

Totodata, un alt aspect important este sa te obisnuiesti putin cu elementele sociale din statul spre care iti propus sa te indrepti. De exemplu, in Marea Britanie se obisnuieste ca socializarea cu membrii echipei de la serviciu sa aiba loc in cursul saptamanii, in timp ce distractia cu prietenii se pastreaza pentru weekend. Pe de alta parte, in Dubai, cele doua grupuri sunt mult mai interconectate.
http://www.ziare.com/

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика