Marți, 07 Martie 2017 07:30

Fabrica companiei Sumitomo ar putea fi dată în exploatare în noiembrie

Igor KormanFabrica companiei Sumitomo Electric Bordnetze, construită la Orhei, ar putea fi dată în exploatare în luna noiembrie a anului curent. O declarație în acest sens a fost făcută de către directorul companiei „SE Bordnetze SRL”, Igor Corman, în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

Fostul deputat spune că după ce a renunțat la mandatul său în octombrie 2015 la mandatul de deputat, se ocupă de implementarea unui nou proiect investițional în țara noastră.

„Gestionez afacerea Companiei SEBN, care constă în producerea cablajelor pentru industria de automobile. În decembrie 2015 am înregistrat Societatea cu Răspundere Limitată SE Bordnetze, iar apoi am selectat echipa de manageri și am pregătit toate contractele necesare pentru construcția unei fabrici noi. Am început afacerea de la zero, iar în prezent avem deja peste 300 de angajați. În septembrie 2016 am iniţiat procesul de producere într-o hală din orașul Orhei. În paralel, în august 2016, a demarat construcţia fabricii la marginea Orheiului, care va fi dată în exploatare cel târziu în noiembrie anul curent. Suprafaţa totală va fi de 27 mii m.p., ceea ce înseamnă că vor putea fi angajaţi în anii următori circa 2500 de muncitori.”

Bani.md amintește că în toamna anului 2015, compania japoneză "Sumitomo Electric Bordnetze GmbH" a anunțat că intenționează să implementeze în Republica Moldova un proiect investițional major, orientat spre export.  

Astfel, în vederea amplasării unui astfel de proiect industrial major, la Orhei a fost creată o subzonă a Zonei Economice Libere ”Bălţi”, pe un teren de 8 ha, în zona industrială a orașului.

„Sumitomo Electric Bordnetze GMBH" preconizează să investească nu mai puţin de 17 milioane de euro în fabrica de producţie a cablajului electric pentru automobile, unde vor lucra aproximativ 3.200 de persoane. În afară de aceasta, investitorul este disponibil să investească în sistemul energetic, sistemul de aprovizionare cu apă, sistemul de canalizare, gazificare.

Doar în cadrul proiectului investiţional înaintat, volumul anual al vânzărilor producţiei industriale va constitui nu mai puţin de 500 mii lei, iar toată producţia va fi exportată. În cadrul noii subzone se planifică realizarea şi altor proiecte economice.

De menționat că fostul președinte al Parlamentului, Igor Corman este director al reprezentanței companiei "Sumitomo Electric Bordnetze GMBH" în Republica Moldova - o companie transnaţională mare, membru al grupului nipon Sumitomo Electric Industries Group, care este unul dintre cei mai importanţi furnizori internaţionali din industria de automobile.

Producţia de bază a companiei este reprezentată de cablajele electrice, componentele electrice şi electronice ale sistemelor de control pentru automobile.

Sumitomo Electric Bordnetze are în prezent peste 25 mii de persoane angajate în 21 de locaţii din întreaga lume. În Europa locaţiile sunt amplasate în Germania, Belgia, Spania, Portugalia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, România.

Sursă: bani.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика