Vineri, 16 Septembrie 2016 17:40

Tânărul din Moldova care a deschis cu 2000 de euro o berărie și o dezvoltă la București

La 30 de ani, Kirill Zmurciuk își transformă hobbby-ul într-o afacere de familie. Cu o experiență în copywriting, dezvoltare de jocuri și chiar fotogrfie, Kirill a ales să lanseze o afacere în domeniul industriei alimentare - o berărie. Producerea berii artizanale a început în Moldova, însă astăzi berea poate fi cumpărată în București, nu în Chișinău. Despre care au fost investițiile necesare, cum au fost adunați banii și de ce afacerea este dezvoltată peste Prut, Kirill Zmurciuk vorbește în cadrul unui interviu pentru Bani.md.

Bani.md: Deși aveți experiență de muncă în alte domenii, ați ales să vă lansați în afaceri prin deschiderea unei berării? Cum a venit această idee?

Kirill Zmurciuk: În primul rând, afacerea noastră nu e o berărie în sens clasic a cuvântului. Noi n-avem un loc specific unde se produce berea, n-avem o instalație specializată. Berăria noastră activeaza prin contracte cu alte berării ce produc berea după rețetele noastre și sub marca comercială Sunstone. Acest fel de cooperare este unul normal pentru țări mai dezvoltate, unde producerea berii în bază de contract este un lucru obișnuit și răspândit.

Dar dacă vorbim despre producerea berii ca o afacere în general, această idee ne-a venit mie și soției după ce am participat la un târg artizanal și am văzut cât de populară a fost berea pe care am adus-o acolo. Până atunci, producerea berii de casă a fost un hobby de al meu, pe care nu-l consideram un lucru destul de serios și care merită transformat într-o afacere. Atunci când am văzut cât de pronunțată este cererea pentru ceva calitativ, cu un gust mai pronunțat și diferit, am văzut și potențialul.

Bani.md: Cum ați găsit rețeta perfectă pentru Sunstone?

Kirill Zmurciuk: Rețeta perfectă pentru o bere nu există. Fiecare om are propriile preferințe și se așteaptă la ceva diferit, motiv pentru care facem cât mai multe rețete posibil pentru a crea ceva pe placul fiecăruia. Sunt oameni cărora le place berea mai intensă, amară și aromată – pentru ei avem diferite versiuni de IPA (India Pale Ale). Alții prefer berea brună, cu note de ciocolată – facem un Porter pentru ei. Sunt și cei, care preferă berea cu cafea, berea afumată, sau bere mai dulce, mai tare – de asta și facem rețete diferite pentru fiecare stil. Este mereu un proces de experimentare și încercare.

Bani.md: De ce Sunstone Alehouse?

Kirill Zmurciuk: Cuvântul Sunstone se traduce ca Piatra Soarelui. În legendele scandinave există această piatră și a fost folosită pentru navigarea pe mare: când cerul era acoperit de nori, marinarul privind prin ea și putea să găsească soarele și, respectiv, poziția sa. Cred că berea poate fi folosită la fel ca și această piatră – când ne uităm prin paharul umplut cu bere bună, soarele strălucește mereu, indeferent de vreme. La rândul său, Alehouse înseamnă un local unde se fac și se vând ale-uri (beri de fermentație înaltă). Prin „Alehouse” am dorit să reflectăm specificul tehnic a berii pe care o producem.

Foto: Facebook.com/ Sunstone AlehouseFoto: Facebook.com/ Sunstone AlehouseBani.md: Prin ce se explică culorile și logo-ul alese pentru Sunstone?

Kirill Zmurciuk: Logo-ul reprezintă o navă la mare și reflectă legenda brand-ului, caracterul de cercetare, dorința de a încerca ceva nou și interesant. Culorile sunt diferite pentru fiecare tip de bere produs, deoarece încercăm să reflectăm caracterul berii cu culori respective.

Bani.md: De ce investiții ați avut nevoie pentru lansarea afacerii?

Kirill Zmurciuk: Până acum am investit mai mult de 2000 Euro în afacerea noastră și asta fără echipament sau încăpere de producere. Banii au fost folosiți pentru a cumpăra materii prime, folosite la numeroase experimente în loturi mici, înregistrarea mărcii comerciale, etc. Dacă ar fi vorba să deschidem o berărie în adevăratul sens al cuvântului, investiția trebuia să fie mai mare de minim 100 de ori ca să respectăm toate reglementările de stat.

Bani.md: Cum ați adunat banii?

Kirill Zmurciuk: Am folosit economii personale.

Bani.md: Sunstone Alehouse este o afacere de familie. Care este rolul fiecărui membru?

Kirill Zmurciuk: Eu sunt omul care se ocupă cu toate aspectele de producere, formularea rețetelor, promovarea și negocierea cu partenerii. Fiind o persoană cu mai multe idei spontane, adeseori am nevoie de a analiza ideile din punct de vedere practic, rațional și economic. Ăsta e domeniul soției mele care moderează aceste idei și mă ajută să facem conlcuzii și strategii de dezvoltare mai eficiente. Părinții noștri la fel ne ajută, mai ales când e vorba de îmbuteliere a unui lot de test mai mare.Bani.md: Care au fost obstacolele întâlnite la deschiderea afacerii?

Kirill Zmurciuk: Pot să vorbesc despre obstacole foarte mult și nu pot să spun că le-am depășit la moment. Dimpotrivă, faptul că fiecare pas al dezvoltării acestei afaceri în Republica Moldova ne-a forțat să cautăm pe parteneri în afara țării. Și asta e cauza principală de ce berea noastră acum poate fi cumpărată în București, nu în Chișinău. Începând cu reglamentările producerii berii în RM, care n-au fost schimbate din perioada sovietică, la parteneri potențiali, ce nu pot să-ți dea un răspuns concret după mai multe negocieri, este aproape imposibil de a dezvolta o afacere în acest domeniu în țara noatră. Dar tot asta stimulează creativitatea, ne face să cautăm noi căi eficiente de a scoate produsul pe piață.

Bani.md: Dar părțile frumoase?

Kirill Zmurciuk: Partea cea mai frumoasă e când omul încearcă berea produsă sub marca Sunstone Alehouse și descoperă faptul că există ceva mai interesant în afara bauturii blonde gazate pe care o poate cumpăra din orice magazin. Este ceva deosebit, original, intens, ce merită apreciat. Când oamenii ne spun asta (ce se întâmplă aproape după fiecare sticlă), primim un impuls de energie și motivare care ne permite să depășim orice obstacol în fața afacerii.

Bani.md: De unde vine motivația necesară pentru dezvoltarea afacerii?

Kirill Zmurciuk: Cum și am spus, motivația vine din partea oamenilor, cărora le place berea noastră -când vedem că efortul merită, când oferim oamenilor ceva interesant, gustos și deosebit, și primim un feedback bun pentru produsul nostru. Dar există și o altă sursă de motivație, mai negativă. Este nemulțumirea referitoare la starea industriei berii și modul cum se fac afaceri în țara noastră în general. Și, în loc să fim frustați și nemulțumiți, transformăm această energie negativă în ceva mai frumos, în crearea unui produs mai bun și calitativ, cu care să putem să ne mândrim.Bani.md: Sunstone Alehouse unde va fi în următorii 5-10 ani?

Kirill Zmurciuk: Sincer, nu știu, e foarte greu de spus. Dintr-o parte avem o instabilitate enormă în economia și climatul de afaceri în Republica Moldova, unde companii mai mari și stabile nu prea rezistă și e greu de imaginat ca afacera noastră să aibă succes în aceste condiții. Dintr-o altă parte, modelul nostru curent de operațiuni ne permite să lucrăm în orice țară și să colaborăm cu mai multe berării simultan. Sper că în 5 ani o să avem un portfoliu larg de beri produse în mai multe țări și o prezență constantă pe piață, cu contracte de lungă durată cu producători ce au o viziune similară.

O afacere are nevoie în primul rând de... voință și viziune.

Concurența face ca afacerea... să se dezvolte, să-și mobilizeze forțele, să-și facă lucru mai bine, calitativ și eficient. Sunt convins că numai într-un mediu cu o concurență sănătoasă e posibil de creat ceva nou, interesant și calitativ.

Mâinile lăsate în jos...pot servi ca o lecție pentru cei care vin după.

În Moldova poți reuși dacă... ai noroc, mulți bani și rude unde trebuie.
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика