Miercuri, 18 Mai 2016 13:45

Din 1 ianuarie 2017, în Moldova, îşi vor înceta activitatea peste 40 de mii de întreprinderi mici, ceea ce va aduce pagube bugetului public de aproximativ 180 mln lei

patent moldDespre acest lucru i-a spus reporterului agenţiei InfoMarket, preşedintele Asociaţiei Micului Business din Moldova, Eugen Roşcovanu. În cadrul conferinţei de presă din 17 mai, el a declarat că peste 40 de mii de întreprinderi mici îşi vor înceta activitatea din cauza legislaţiei care intră în vigoare privind activitatea întreprinderilor în bază de patentă.

Acest lucru, în opinia preşedintelui asociaţiei, doar va întrăutăţi situaţia şi aşa proastă a micului business. Eugen Roşcovanu a anunţat că asocianţia a trimis de mai multe ori scrisori cu solicitări şi recomandări la adresa Guvernului, Parlamentului şi prim-ministrului, dar nu a primit răspunsuri concrete, ci doar promisiuni că, posibil, în locul patentelor va fi inclus un anume impozit sau va fi simplificată procedura de înregistrare a unei întreprinderi etc. Eugen Roşcovanu a povestit despre cerinţele asociaţiei: introdcuerea unui impozit special, care, va fi, de fapt, aceeaşi patentă; anularea prevederilor din legislaţie care prevăd interdicţia pentru activitate a peste 40 de mii de întreprinderi; simplificarea procedurii înregistrării afacerilor etc. În prezent, potrivit lui, în Moldova activează ilegal (fără autorizaţii şi patente) peste 100 de mii de întreprinderi mici şi micro, ceea ce aduce pagube bugetului de stat în sumă de aproximativ 80 mln lei. Reprezentanţii asociaţiei au menţionat că fenomenul întreprinderilor care activează ilegal, precum şi interdicţia pentru activitate din 1 ianuarie 2017 reprezintă încercări de a monopoliza piaţa. Reprezentanţii asociaţiei au spus că în cazul în care solicitările lor nu vor fi luate în calcul de autorităţi, atunci vor fi organizat proteste. Eugen Roşcovanu a făcut apel către autorităţi să ţină cont de Acordul de Asociere şi practicile europene. El a subliniat că în UE cota întreprinderilor mici în PIB-ul ţării constituie aproximativ 55%, iar la noi - până la 30%. El a subliniat, de asemenea, că veniturile din businessul mic şi mijlociu scad pe an ce trece.

Potrivit Biroului Naţional de Statitică, în Moldova activează aproximativ 52 de mii de întreprinderi mici şi mijlocii. Aproximativ 39% din ÎMM activează în domeniul comerţului cu ridicate, 18,4% - în domeniul afacerilor imobiliare, 9,1% - în industria prelucrătoare, 6,7% - în sfera transporturilor şi comunicaţiilor, 5,5% - în domeniul agrar, 5,4% - în construcţii, 3,3% - în afacerile hoteliere.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика