Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 19:49

Dialectica businessului moldovenesc

Vă amintiți cum în tinerețe noi puteam să petrecem zile și nopți în șir după care dimineața să fugim la ore sau la serviciu de parcă nici nu am chefuit? Însă, la un moment dat, îți dai seama că acest ”număr” nu mai este posibil. La fel este și în afaceri.

Piețele în curs de dezvoltare iartă conducătorii la fel cum o face organismul tînăr după un chef prelungit. Noi însă nu avem o asemenea piață.

Dar și la vecinii noștri mai apropiați și la cei mai îndepărtați nu putem identificată o asemenea piață. Situația politică și cea economică în care se află acestea ..... no comments! Sunt de acord că este așa! Dar ce e de făcut? Să continuăm discuțiile despre ce nu au făcut alții pentru noi dar ar fi trebuit să o facă?


Desigur că nu. Majoritatea conducătorilor nu stau cu mîinile în sîn și așteaptă cînd le va cădea mana cerească. Mai mult ca atît, viteza cu care se ”mișcă” ei este în continuă creștere. Necazul cel mai mare este că, de regulă, acestea sunt niște decizii sporadice de genul ”Haideți să...”

Haideți să: creștem prețurile, nu, mai bine să le reducem; să renunțăm la publicitate, vînzările scad, trebuie ceva de făcut; să-l dăm afară pe N, clienții se plîng pe el, să-l reangajăm pe N. A-a-a-a-a-a-a!

Accelerare – frînă, iarăși accelerare și iarăși frînă. Senzația de greață și amețeală vă sunt asigurate. Însă este clar cine se face vinovat. Este de la sine înțeles – piața și politica     instabilă.

Dialectica businessul este aceea că instabilitatea a existat, există și va exista. Noi asigurăm stabilitatea companiei nu din contul unor decizii spontane, chiar dacă sunt juste, dar din contul unor deprinderi sistemice corecte, a acțiunilor bazate pe principiul regularității.

La fel ca și în sport. Nu poți deveni sănătos, antrenîndu-te pînă la extenuare de cîteva ori pe an. În acest fel poți doar să-ți periclitezi sănătatea. În afaceri e aceeași poveste. De exemplu, deprinderile sistemice utile presupune dezvoltarea sistemului de instruire și atestare în interiorul companiei, efectuarea regulată a studiului analitic, integrarea proceselor din cadrul subdiviziunilor într-o imagine de ansamblu. Și în cele din urmă, cea mai utilă și sănătoasă deprindere – un upgrade sistematic și calitativ al conducătorilor, de care depinde totul, în cele din urmă.

Nisenboim Olga1DIRECTORIUMeste cea mai eficientă metodă de a ”aspira” extrem de repede și eficient abilitățile manageriale. Recomand, în mod categoric, acest eveniment tuturor conducătorilor profesioniști!

Olga Nisenboim, Conducătorul programelor SBC

directorium ro

 

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020