Sâmbătă, 09 Iulie 2022 14:57

Primele scăderi de tarife, după Acordul de roaming România – Republica Moldova

Eduard Lovin 768x512După Acordul de roaming România – Republica Moldova, au loc primele scăderi de tarife: -58% apeluri Vodafone și -97,5% #internet Orange, a anunţat vicepreşedintele ANCOM Eduard Lovin pe Twitter, adăugând: “Rezultate ok, dar în etapa a doua vrem oferte mai bune de la toţi cei 4 operatori”.

Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova au semnat la Chișinău pe 11 februarie 2022 Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. Acordul interguvernamental a fost semnat după îndelungi și consistente negocieri tehnice între autoritățile de reglementare din cele două state și a intrat în vigoare la martie 2022. Punerea în aplicare a Acordului este realizată pentru partea română cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), iar pentru Republica Moldova cu sprijinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), scrie financialintelligence.ro.

Un raport legat de efectele Acordului încheiat între România şi Moldova precizează:

“La nivel cu ridicata, primele efecte observate ale Acordului constau în noi condiții tarifare pentru realizarea interconectării și a schimburilor de trafic.

La nivel cu amănuntul, au fost observate reduceri tarifare pentru roaming, în ambele state.

În România, Orange și Vodafone au redus tarifele standard pentru servicii în roaming. De asemenea, Orange România a lansat extra-opțiuni în roaming care permit consumul de date la prețuri de 10 ori mai mici (față de iunie 2021). Pe de altă parte, Digi menține cel mai mic tarif standard din piață pentru internet în roaming în Republica Moldova.

În Republica Moldova, Orange și Moldcell au introdus, pentru abonații nou conectați, posibilitatea consumului serviciilor naționale în timpul aflării în roaming în România, la condiții apropiate de cele ale conceptului RLAH european, deși cu mici diferențe față de acestea.

Toți trei operatorii din Republica Moldova au redus tarifele lor standard pentru roaming în România, la abonamente și cartele, până la nivelul tarifelor naționale standard aplicate extra-pachet abonamentelor și cartelelor.

De asemenea, toți trei operatorii din Republica Moldova oferă utilizatorilor posibilitatea activării de extra-opțiuni dedicate pentru servicii de roaming în România cu avantaje tarifare suplimentare față de tarifele standard pentru roaming. În special se remarcă evoluția costului mediu al utilizatorului pentru consum de date în roaming pe bază de opțiuni. Astfel aceste costuri au scăzut pentru utilizatorii din Republica Moldova între 2 și 4 ori.

Prețurile apelurilor internaționale din România către Republica Moldova sunt în continuare mari și au rămas nemodificate, în ofertele Telekom, Orange și Digi. Prețurile apelurilor internaționale din Republica Moldova către România sunt în continuare mari și au rămas nemodificate, în ofertele Orange Moldova, Moldtelecom și Moldcell”.

Cele două autorități de reglementare anunţă că vor continua monitorizarea și raportarea evoluțiilor și efectelor Acordului.