Vineri, 14 Mai 2021 09:57

Sistemul informațional „Monitorizarea electronică a vânzărilor” este planificat să fie lansat din 1 iunie

минфинMinisterul Finanțelor desfășoară consultări publice cu privire la mai multe proiecte legate de implementarea monitorizării electronice a vânzărilor.

În special, ministerul a elaborat un proiect de regulament privind schimbul de date între echipamentele de casă și control (ECC) și Sistemul informațional ”Monitorizarea electronică a vânzărilor” (MEV); proiectul de Regulament privind certificarea ECC, proiect de Regulament privind funcționarea Centrului de certificare al ECC, precum și o listă de servicii și tarife pentru certificarea ECC. Totodată, a fost propusă modificarea cerințelor tehnice pentru ECC, iar după 1 octombrie va fi imposibilă înregistrarea în Registrul unificat al ECC a echipamentelor de casă care nu îndeplinesc noile cerințe tehnice. În același timp, un ECC deja utilizat care nu îndeplinește noile cerințe poate fi aplicat pentru o perioadă limitată, conform programului aprobat, în funcție de model, anul de înregistrare și domeniul de aplicare, scrie infomarket.md.

De exemplu, un ECC neconform utilizat în domeniul transportului de călători prin servicii de taxi poate fi operat până la sfârșitul anului 2023, în case de schimb valutar - până în 2024, iar vechile modele ECC înregistrate în perioada 1998-2004, utilizate în domeniul comerțului sau serviciilor, pot fi aplicate până la sfârșitul anului 2021. În același timp, proiectul prevede că nu este încă necesară înregistrarea sistemelor de informații cu/fără dispozitive electronice în Registrul unificat al ECC-urilor, destinat pentru înregistrarea tranzacțiilor în numerar fără imprimante fiscale care sunt integrate în sistemul fiscal Gateway sau MEV. Se preconizează ca Centrul pentru Tehnologii Informaționale în Finanțe va asigura activitatea Centrului de certificare ECC și va furniza servicii în conformitate cu tarifele aprobate.

Până la 1 iunie, este planificată lansarea sistemului informațional MEV și asigurarea accesului la acesta pe site-ul SFS - www.mev.gov.md. Din 1 octombrie, schimbul de date între ECC și sistemul de informații MEV va fi asigurat prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.

Consultările asupra proiectelor vor avea loc până pe 17 mai: https://mf.gov.md/ro/content/proiectele-regulamentului-privind-certificarea-echipamentelor-de-cas%C4%83-%C8%99i-de-control-0

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика