Marți, 13 Aprilie 2021 18:04

Zile libere în luna mai

1080985 60759c65939d1În luna mai din acest an, sunt cele mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare. Totuși, bugetarii nu vor merge de facto la muncă doar două zile, pe 3 și 10 mai, întrucât alte trei zile libere – 1, 2 și 9 mai coincid cu zilele de repaus săptămânal, adică sunt zile de sâmbătă și duminică, transmite ipn.md.

Potrivit Codului Muncii, bugetarii vor sta acasă sâmbătă, 1 mai, când se marchează Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. A doua zi, duminică, 2 mai, dar și luni, 3 mai, se sărbătorește prima şi a doua zi de Paşti, conform calendarului bisericesc, fiind de asemenea, zile de sărbătoare nelucrătoare.

Peste o săptămână, duminică, pe 9 mai, este Ziua Victoriei, precum și Ziua Europei, iar a doua zi, luni, 10 mai, este marcat Paștile Blajinilor.

Potrivit Codului Muncii, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu zilele de repaus săptămânal, salariul mediu pentru aceste zile nu se plătește.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internaţională a femeii; prima şi a doua zi de Paşti conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paşti ( Paştele Blajinilor); 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenţei; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”; 25 decembrie - Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика