Sâmbătă, 26 Decembrie 2020 16:28

Economia Moldovei 2020 în cifre: record negativ la recolta de struguri, de două ori mai mulți șomeri și de 4 ori mai puțini turiști

nalogiStatistica privind evoluția situației în diferite domenii în anul 2020 se face, de obicei, la începutul anului viitor, când vor fi acumulate datele pentru cele 12 luni. Moldova.org și-a propus să prezinte datele economice care au fost înregistrate pe parcursul anului. Și dacă în diferiți ani la fiecare dintre cifre puteau fi argumentate în funcție de diferiți factori atât interni, cât și externi, în anul acesta potrivit experților economia țării a fost afectată mai ales de două fenomene – pandemia și seceta, scrie moldova.org.

Cea mai mare descreștere economică din ultimii 11 de ani

În ianuarie-septembrie 2020 PIB a scăzut față de ianuarie-septembrie 2019 cu 8,2%. Ultima depreciere economică a Republicii Moldova a fost înregistrată în 2009, când PIB-ul a scăzut cu 6%. O recentă prognoză a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2021-2023, realizată de Ministerul Economiei, arată că Produsul Intern Brut va însuma 201,4 miliarde lei în anul 2020 și va fi cu 6,5% sub nivelul din anul precedent. Potrivit prognozei ministerului, se vor înregistra descreșteri în sectoarele care au fost cele mai afectate de măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei: serviciile, comerțul interior de bunuri, serviciile de transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică etc., dar și sectoarele dependente de cererea externă – industria prelucrătoare, exportul de bunuri și servicii etc. În același timp, specialiștii de la Expert-Grup au declarat anterior că, potrivit prognozei lor, Produsul Intern Brut va scădea în acest an cu 7,5%, în special din cauza reducerii valorii adăugate brute în sectoarele agricultură și transport. Expert-Grup precizează că motivele sunt pandemia de Coronavirus și seceta. În plus, menționează experții, economia țării dădea semne de stagnare încă la sfârșitul anului trecut.

Citiți articolul complet>>>>

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика