Joi, 27 Martie 2014 06:52

Servicii financiare de consum în avantajul consumatorilor. Ministerul Economiei a elaborat două proiecte ce vor reglementa acest sector

26 martie 2014, Chişinău – Condiţiile de încheiere şi executare a contractelor la distanţă privind serviciile financiare de consum, inclusiv sancţiunile pentru încălcarea acestora au fost elaborate de Ministerul Economiei şi incluse în două proiecte normative. Astăzi documentele au fost aprobate de Guvern.

Potrivit Proiectului de Lege despre încheierea şi executarea contractelor la distanţă privind serviciile financiare de consum, reglementările se vor aplica serviciilor financiare cu amănuntul, cum ar fi cele bancare, de asigurări, de plată şi de investiţii, inclusiv serviciile fondurilor de pensii, care sunt negociate la distanţă prin orice mijloc care nu necesită prezenţa fizică simultană a părţilor contractante. Totuşi, este de menţionat că furnizorii de servicii financiare şi consumatorii vor avea o întâlnire fizică la care se va semna contractul, iar informaţia va fi stocată pe un suport durabil, astfel încât să nu mai fie posibilă operarea modificărilor.

Proiectul stabileşte cerinţe clare referitor la informarea consumatorilor înainte de încheierea contractelor la distanţă, condiţiile de prestare a serviciilor, instituie reguli transparente privind calcularea costului, astfel încât consumatorii să poată face o alegere corectă.

Subiecţii prezentei legi sunt consumatorii, furnizorii de servicii financiare de consum care comercializează servicii finaciare în cadrul unei scheme de vânzări sau de prestare a serviciilor la distanţă administrată de furnizor şi intermediarii implicaţi în comercializarea serviciilor financiare.

Pentru a aduce în concordanţă cadrul legislativ existent cu proiectul Legii despre încheierea şi executarea contractelor la distanţă privind serviciile financiare de consum, Ministerul Economiei a înaintat un şir de completări la Codul Contravenţional, ce presupun sancţiuni şi amenzi pentru încălcarea cerinţelor la încheierea şi executarea acestor contracte. Astăzi, proiectul Hotărârii de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de Lege pentru completarea art. 344 din Codul Contravenţional" a fost, de asemenea, aprobat de Executiv.

Instituţia de supraveghere a respectării cadrului legislativ privind încheierea şi executarea contractelor la distanţă de servicii financiare de consum a fost desemnată Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media
al Ministerului Economiei al RM