Vineri, 10 Iulie 2020 19:19

Urmașii personalului medical decedat ca urmare a activității profesionale în lupta cu Covid-19 vor primi indemnizații de la stat

врачи молдAcest lucru este prevăzut de un proiect de lege, votat de parlament în prima lectură.

Se consideră personal medical care participă în acțiuni medicale împotriva COVID-19 medicii, surorile medicale, farmaciștii, felcerii, infirmierii și șoferii din sistemul medical prespitalicesc. Indemnizațiile vor fi plătite urmașilor acestora din bugetul de stat dacă decesul întreținătorului a survenit în urma infectării în timpul activității medicale de combatere a COVID-19. De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani.

În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți. Baza pentru calcularea indemnizației va fi venitul mediu lunar pentru ultimele 12 luni calendaristice precedente decesului.

Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Astfel, pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul. Totodată, proiectul prevede că cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației. Modul de solicitare a indemnizației va fi stabilit de guvern. Mărimea indemnizației va fi indexată, iar achitarea se va face lunar. În cazul decesului beneficiarului, suma nesolicitată nu va fi plătită altei persoane. 

InfoMarket

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика