Joi, 11 Iunie 2020 12:05

Ion Chicu: Până la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice în Republica Moldova

ChicuPână la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook. Oficialul a precizat că fără reluarea, treptată, a activităților economice, țara va intra în colaps financiar și bugetar.

„După 15 mai am fost nevoiți să relaxăm mai multe activități economice. Poate, dacă niște iresponsabili politici nu blocau fără niciun temei plauzibil, din motive exclusiv geopolitice, circa 4,2 miliarde de lei din creditul rusesc, identificam posibilități de a menține carantina încă pe o perioadă (acei bani ne permiteau să mai finanțăm unele măsuri suplimentare de suport pentru populație și business). Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intra în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave”, a declarat Chicu.

Totodată, premierul a precizat că din data apariției primului caz de COVID-19 în țara noastră, din cauza acestei maladii au decedat, zilnic, în medie patru persoane. Mai mult de 90% din ele au avut și alte boli grave. Raportat la numărul total de decese zilnice, această cifră constituie circa 3%.

„În această perioadă, de zeci de ori mai mulți oameni au decedat de boli cardio-vasculare sau alte maladii grele (în mediu avem circa 110 decese zilnic). Ocuparea locurilor din spitale aproape exclusiv cu bolnavi de acest virus limitează posibilitățile de tratament de alte maladii, care iau cu mult mai multe vieți”, a mai scris oficialul.

Premierul i-a îndemnat pe moldoveni să respecte normele de securitate epidemiologică și le-a mulțumit medicilor pentru activitate.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 10.321 cazuri.

agora.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика