Vineri, 22 Mai 2020 16:53

De săptămâna viitoare, moldovenii vor putea cumpăra hrișcă crescută la noi în țară

гречка молдова1În lipsa importului de hrişcă în ţara noastră, o alternativă este cea moldovenească. De la începutul săptămânii viitoare, aceasta va putea fi cumpărată de la singurul producător din ţara noastră, care anul trecut a plantat produsul pe o suprafaţă de o sută de hectare. Până acum, fermierul nu a putut să-şi prelucreze cele 16 tone de hrişcă, deoarece fabricile de prelucrare au fost închise din cauza pandemiei.

"Astăzi am reuşit să transportăm marfa la 150 de km de noi ca să o ducem la prelucrare. Săptămâna viitoare vom putea deja să onorăm comenzile de hrişcă verde pe care le avem deja din luna martie şi aprilie. Am avut sunete, diverse comenzi de 10 kg, 20, kg, 50 kg", a spus NICOALE MICU, producător de hrişcă.

Producătorul spune că cererile continuă sa crească, mai ales din partea celor care suferă de diabet zaharat. Între timp, medicii spun că hrişca, preferată în special de cei cu intoleranţă la gluten, poate fi uşor înlocuită cu alte produse cerealiere.

"Sunt şi alte posibilităţi şi alte variante. Cum ar fi orezul. De preferinţă orezul brun, roşu sau negru. Mai sunt cereale ca ovăzul, făina de porumb, crupele de grâu. O bună alternativă sunt şi boboasele. Astăzi sunt în vânzare şi pastele de hrişcă care sunt mai puţin cunoscute", a zis VIOLETA MUNTEAN, medic generalist

Ţările exportatoare de hrişcă au stopat livrările la sfârşitul lunii martie. În mare parte, Moldova o importă din Rusia şi Ucraina. În primele trei luni ale anului, în ţară au ajuns 421 de tone de astfel produs.

Potrivit celor de la ANSA, importul produsului va fi reluat în data de unu iulie.

publika.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика