Duminică, 17 Mai 2020 08:10

Prima tranșă a asistenței macrofinanciare noi din partea Uniunii Europene ar putea fi acordată Moldovei într-un timp destul de scurt, fără nicio condiție

MihalcoA doua tranșă poate ajunge în Moldova înainte de sfârșitul acestui an sau la începutul anului următor. Despre aceasta a declarat șeful Delegației UE în Moldova, Peter Mihalko, menționând că este vorba despre suportul bugetar de stat al Moldovei, fiind asistență financiară de urgență.

În cadrul conferinței online #EUDebatesCafe privind asistența UE pentru Moldova și pentru depășirea consecințelor COVID-19, Peter Mikhalko a declarat că UE este gata să ofere Moldovei o nouă asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 100 de milioane de euro pe lângă celelalte două tranșe în valoare de 70 milioane euro din asistența macrofinanciară totală în valoare totală de 100 milioane euro, convenită în noiembrie 2017. Potrivit lui, acești bani pot fi încă obținuți, dacă sunt îndeplinite condițiile convenite anterior. De asemenea, Peter Mikhalko a subliniat că UE a identificat și reorientat peste 87 de milioane de euro către nevoile urgente ale Moldovei și gestionarea consecințelor COVID-19. Șeful Delegației UE în Moldova și-a exprimat speranța că memorandumul cu privire la acordarea asistenței macrofinanciare în sumă de 100 milioane euro va fi negociat destul de repede, iar prima tranșă va fi una imediată, fără condiționalități. Potrivit acestuia, nu există condiții pentru asistența financiară oferită în contextul luptei împotriva COVID-19 în valoare de 87 de milioane euro, precum și pentru prima tranșă a asistenței macrofinanciare noi.

„În ceea ce privește a doua tranșă a asistenței macrofinanciare noi, care poate ajunge în Moldova înainte de sfârșitul acestui an sau la începutul anului următor, există anumite condiții legate de implementarea reformelor interne”, a spus Peter Mikhalko. El a adăugat că Uniunea Europeană va continua să ofere asistență Moldovei, ceea ce va avea un impact tangibil asupra cetățenilor. „Și atunci când guvernul moldovean va face o nouă solicitare de asistență macrofinanciară suplimentară, UE va putea să o ofere Moldovei pe baza acelorași principii, inclusiv condiții stricte legate de progresul reformelor interne”, a subliniat șeful Delegației UE în Moldova. 

InfoMarket

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика