Miercuri, 01 Ianuarie 2020 12:09

De astăzi, la autogările din ţară vor fi afişate noile tarife pentru transportul de pasageri prin ţară

391ea0f14ef3f23088410c25acfc5fdfPrima zi din noul an vine cu scumpiri pentru moldoveni. De astăzi, la autogările din ţară vor fi afişate noile tarife pentru transportul de pasageri prin ţară. Astfel, cursele interurbane se majorează cu 12 bani şi ajunge până la 60 de bani pentru un kilometru, scrie publika.md.

Tariful ar putea suferi schimbări ulterior şi asta pentru că transportatorii vor să ceară majorarea cu până la 92 de bani per kilometru. Tot din 1 ianuarie se dublează taxa TVA pentru domeniul HoReCa cu până la 20 la sută.

Decizia a fost luată încă de pe timpul Guvernului condus de Maia Sandu şi se regăseşte în memorandumul semnat cu Fondul Monetar Internaţional.

De asemenea, din prima zi a lunii ianuarie intră în vigoare noua lege care prevede impozitarea cu 12% a câştigurilor mai mari de 240 de lei obţinute la loterie.

În acelaşi timp, începând de azi, vor fi impozitate cu 24 la sută tichetele de masă. Aceasta este o condiţie a Fondului Monetar Internaţional în schimbul oferirii unui împrumut de 46 de milioane de dolari. Măsura este inclusă într-un acord convenit cu Guvernul Sandu, valabil până în martie, anul viitor.

Iar cei care vor face cumpărături online de pe portalurile internaţionale în sumă mai mare de 200 de euro vor fi obligaţi să achite TVA. modificare care intră în vigoare tot de astăzi. Sunt însă şi lucruri pozitive.

Unii pensionari şi cei care beneficiază de alocaţii pentru dizabilitate şi de urmaș vor beneficia începând de astăzi de un suport unic de 700 de lei. Tot de azi intră în vigoare modificările la legea care prevede acordarea ajutorului social pentru perioada rece a anului. Este vorba despre o majorare a ajutorului cu 150 de lei, care va ajunge astfel la 500 de lei.

publika.md