Duminică, 08 Septembrie 2019 16:48

Din 2020, reținerea prealabilă a impozitului pe venit va crește de la 7% la 12%

salariu 56720500Acest lucru este prevăzut de modificările aduse Codului fiscal, adoptate de Parlament in contextul măsurilor de politica bugetar – fiscală convenite cu FMI, care au fost publicate in Monitorul Oficial. În conformitate cu modificările, în Moldova va fi păstrată rata impozitului unificat pe venit pentru persoanele fizice și juridice, introdusă la 1 octombrie 2018. În același timp, s-a propus creșterea de la 7% la 12% a reținerii prealabile a plăților efectuate în favoarea unui rezident, conform articolului 90 din Codul fiscal.
Astfel, începând cu anul 2020, fiecare persoană angajată în activitate antreprenorială, cu excepția deținătorilor de patente antreprenoriale și a persoanelor care desfășoară activități independente, fiecare birou reprezentativ, sediu permanent, instituție, organizație, inclusiv orice autoritate publică și instituție publică, va plati in prealabil impozite de 12% din plățile efectuate în favoarea unei persoane fizice, cu excepția proprietarilor de patente, întreprinzători individuali și gospodării țărănești și alte persoane specificate în lege.
În același timp, suma de 12% din plățile efectuate în favoarea unei persoane fizice nu este reținută preventiv la veniturile primite de acesta în conformitate cu articolele 20, 88, 89, 901 și 91 din înstrăinarea vehiculelor, înstrăinarea titlurilor, precum și din valoarea chirii terenurilor agricole și / sau înstrăinarea activelor de capital ale persoanelor fizice-cetățene ale Moldovei în conformitate cu contractele de leasing, garanții, ipoteci și / sau în cazuri de înstrăinare forțată a activelor de capital, iar în cazul lichidării unei entități economice – din plăți lichidatoare in formă nemonetară.
După cum s-a menționat în Ministerul Finanțelor, această măsură are ca scop simplificarea administrării impozitelor și asigurarea respectării impozitelor persoanelor care nu sunt angajate în activitate antreprenorială. Această măsură va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat pentru 2020 cu aproximativ 24 de milioane de lei.