Vineri, 02 August 2019 23:31

Proiectul pentru construcția unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești a fost deja lansat ca parte a unui proiect comun pentru interconectarea sistemelor electro-energetice din Moldova și România

brynzanMinistrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brinzan, a făcut delcaraţia pentru presă, reamintind că costul total al proiectului de interconectare a sistemelor energetice din Moldova și România este de 270 de milioane de euro, iar acesta este finanțat integral de partenerii de dezvoltare.
Vadim Brinzan a explicat că, costul construirii stației în Vulcănești este estimat la 200 de milioane de euro, iar alte 70 de milioane de euro - destinate construirii unei linii electrice Vulcanesti-Chişinău de 400 kV, modernizarea și extinderea stațiilor din Chișinău și Vulcănești. Implementarea proiectului de construcție a stației back-to-back va dura aproximativ 4-5 ani.
Ministrul a spus că a angajat un consultant pentru elaborarea documentației tehnice. Producătorii potențiali de echipamente pentru stație, care sunt interesați să le furnizeze în Moldova, încep să vină la Guvern, în special, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Siemens, care au făcut o prezentare, iar alte companii se arată interesate în acest sens. Vadim Brinzan a subliniat că acesta este un proiect foarte important pentru Moldova, iar atunci când stația din Vulcănești va fi pusă în funcțiune în 2024 sau mai devreme, toate necesităţile de energie electrică din Moldova pot fi satisfăcute prin importul de electricitate prin această stație. „Apoi, se va face sincronizarea cu rețelele UE prin Ucraina, care lucrează în prezent în această direcţie și ne vom sincroniza automat impreună”, a menționat ministrul. Amintim ca, Moldova și Ucraina iau măsuri pentru integrarea sistemelor lor energetice în sistemul energetic al UE. În iunie 2017, a fost semnat un acord privind condițiile pentru integrarea viitoare a sistemelor de alimentare din Moldova și Ucraina cu ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor de transport a energiei electrice).
În aprilie 2018, Moldova și Ucraina au semnat un memorandum de cooperare și acțiuni comune între ministerele relevante din cele două țări, menite să asigure procesele de integrare europeană pentru a realiza funcționarea sincronă a sistemelor de energie din Ucraina și Moldova cu ENTSO-E.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020