Duminică, 27 Decembrie 2015 18:29

Jucăriile Kazeleka: croșetarea calculată

kazeleka katerovFemeile care știu să lucreze cu acul (să coase, să împletească sau să croșeteze) găsesc mereu posibilitatea să se dezvolte, să-și facă viața mai interesantă și, ceea ce și mai important, să-și transforme hobby-ul într-o afacere. Așa a procedat și Elena Caterov. Timp de opt ani ea face articole croșetate, ceea ce reprezintă pentru ea nu doar o activitate de timp liber, dar și un business personal.

Ea se ocupă de croșetarea mini-jucăriilor, conform tehnicei “amigurumi”. Elena afirmă, că articolele ei sunt destinate “copiilor în vârstă de la 3 la 90 de ani”. Anul curent, meșterul și-a bătut un record propriu: în ciuda zilelor de sărbătoare, ea făcea mai mult de un articol unic pe zi.


Tehnica “amigurumi” a ajuns la noi din Japonia, unde, de mai mult de o sută de ani, se împletesc amuletele și păpușele pentru copii cu ajutorul cârligului (jucăriile au o dimensiune nu mai mare decât cea a palmei unui adult). Datorită dezvoltării rapide a Internetului, această tehnică a ajuns la o nouă etapă de dezvoltare. Așa, ea se folosește la croșetarea personajelor din povești, brelocurilor, bijuteriilor, iar dimensiunile amigurumi nu sunt deja atât de importante. În afară de animalele mici, meșterii, la dorință, pot să tricoteze și jucării de mărimi mai mari.


Elena Caterov și-a început activitatea cu opt ani în urmă, în ajun de Anul Nou. “Mă gândeam, ce kazeleka1aș putea să cadonez prietenilor de sărbători. Am descoperit pe Internet o jucărie sub formă de șobolan. Și am decis să tricotez 15 șobolani roșii și mici. Prietenii mi-au apreciat cadourile. Mai mult decât atât, mulți mă întrebau dacă aș putea să fac ceva asemănător și anul viitor. Atunci am înțeles că jucăriile mele pot fi și vândute pe piață. Totuși, mi-am început activitatea de la croșetarea mărgelelor pentru sărbătoarea de 8 martie. De la acestea am trecut la producerea jucăriilor”, - a povestit pentru mybusiness.md fondatorul Kazeleka crochet toys Elena Caterov.

Jucăriile Kazeleka au apărut pentru prima dată pe piață la iarmarocul de caritate în anul 2009. Este bine-cunoscut faptul că un produs nou, apărut pe piața hand-made este analizat minuțion de consumatori. Așa s-a întâmplat și cu amigurumi, produse în Moldova.

Jucăriile croșetate au atras deodată atenția copiilor. Femeile, însă, erau sceptice: “Așa ceva poate să ne facă și bunica noastră” sau “Tu poți singură să o faci”. Cum să reziști la așa critici? Dar, după cum ne-a povestit meșterița, ea a rămas impresionată de reacția copiilor și, mai ales, a bărbaților. Pentru a nu se limita doar cu piața locală, Elena a decis să mai facă încă un pas în dezvoltarea afacerii. Ea și-a adus articolele la expozițiile internaționale. Prima destinație a fost Odesa, după a urmat Kiev, Tallinn, și iar Kiev, unde a avut loc kazeleka11vestita expoziție de păpuși “Modnaya Lyalika”. Pretutindeni Elena obținea o cerere ridicată pentru articolele ei. În plus, ea mai auzea și laude în adresa păpușilor, ceea ce o motiva să se dezvolte în această direcție și să caute noile variante de jucării.

Cererea ridicată în afata Moldovei a permis companiei Kazeleka să-și mărească sortimentul. Elena a început să croșeteze diverși reprezentanți ai lumii de animale, în rând cu păpuși, făcute din fire de bumbac, microfibre sau acril pentru copii. Jucăriile tricotate erau plăcute la atingere. Așa, nici nu le dorești să le lași din mâini. În scopul realizării articolelor sale, Elena a deschis un magazin online și a continuat să-și vândă produsele la iarmarocurile locale.

“Mă inspiră culoarea și forma. Îmi plac culorile calde și aprinse, care subliniază expresivitatea, formează “caracterul” jucăriei. Jucăriile sunt croșetate în jurul unei sfere. Îmi place să-i schimb forma prin intermediul detaliilor (urechiușe, lăbuțe, cozi). Drept rezultat, obțin cele mai diverse animale, păsări, insect, târâtoare. Nu știu să desenez, de aceea îmi imaginez schema de tricotare. Nu mă apuc de lucru până ea nu este alcătuită. Procesul de construire a schemei imaginative de croșetare durează aproximativ două săptămâni.

kazeleka5După ce cunosc deja toate detaliile, mă apuc să lucrez până nu-mi termin jucăria. Cel mai mult meditez asupra numerelor și calculelor. Începând din 2014 mi-am pus drept scop să măresc numărul de produse și am decis să fac câte o jucărie pe zi. Am reușit. Este un sentiment deosebit, când tu lucrezi conform planului, notând zilnic în caiet denumirea și numărul articolului nou”, - a povestit meșterița.

Spre sfârșitul anului 2015 Elena Caterov și-a pus în cale să atingă un scop nou: să producă anul viitor 500 de jucării. Pentru moment, ea are deja 400 de unități finisate și mai are multe produse semi-fabricate. Așa, meșterița mai are timp și posibilitatea să-și implementeze scopul și anul curent. Totuși, Elena nu se grăbește. Ea are cu ce să se mândrească: luând în considerare week-end-urile și sărbătorile, ea a reușit să croșeteze mai mult de o jucărie pe zi.  

Anul viitor Elena mai planifică să organizeze și o expoziție de jucării Kazeleka. “Am ce să prezint clienților pe piață. Pe de o parte, voi avea posibilitatea să “fac un raport” asupra activității mele artistice, ia pe de alta – îmi voi reclama mai bine produsele pe piață, ieșind astfel de la iarmarocuri, unde acum îmi realizez jucăriile”, - a spus ea.

kazeleka2
Prețul pentru jucăriile tricotate variază de la 60 la 400 de lei. Prețul mediu anual este de 160-250 de lei. Cele mai populare jucării sunt elefanți, motan-curcubeu, iepurașul Kroș.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика