Duminică, 11 Octombrie 2015 17:39

O brodeză minunată

silc nadejda burlacu foto1Un lucru de casă, care să aducă profit și plăcere, este disponibil, practic, pentru orice femeie, indiferet de educația și experiența ei. Uneori, este suficient să îți ascuți vocea interioară, pentru a alege o direcție de activitate. Așa a și făcut locuitoarea orașului Chișinău, Nadejda Burlacu. Într-o zi, a văzut în mâinile vecinei un articol brodat și a devenit etuziasmată pentru a învăța să realizeze lucrări similare. Ca rezultat, i-a plăcut atât de tare procesul, încât s-a cufundat în el și și-a dat demisia de la locul de muncă. Și nu regretă această decizie, deoarece și-a găsit ocupația de suflet.


Ocupația meșteriței cu greu poate fi numită meșteșug. Este o activitate apropiată de artă unui couturier – Nadejda realizează, la comanda individuală a clienților, niște broderii de o frumusețe uimitoare, richelieu. Și o face în mod iscusit, la o mașină de cusut „Zinger”, din anul 1905, utilizând doar fire de mătase. Mașina de cusut i-a rămas de la bunica soțului. Conform spuselor meșteriței, în pofida vârstei înaintate, mașina silc2de cusut funcționează perfect („este foarte comod să menții ritmul, să manevrezi cu degetele, elemente importante pentru broderie”).


Nadejdei a început să-i placă broderia din perioada în care se afla în concediul de maternitate. „Am zărit afară lucrările unei vecine și am înțeles că vreau să învăț să fac așa ceva. Iar vecina îmi spune: „Păi în casa noastră, la etajul cinci, locuiește un adevărat meșter cu mâini de aur, care mai e și învățătoare. Dacă te vei împrieteni cu ea, te va îndruma”. În această ordine de idei, am și devenit eleva Iadvigăi Covalenco, care a lucrat timp de mulți ani la fabrica „Steaua Roșie”, iar apoi a predat arta broderiei timp de 40 de ani.


La început, când învățătoarea îmi zicea că a avut 1000 de elevi și doar 10 au învățat meseria, nu înțelegeam spusele ei. Acum le realizez mult prea bine. Este o muncă care necesită multă atenție și multă răbdare. Timp de jumătate de an am învățat de la Iadviga Covalenco tehnica și particularitățile brodatului. Ea este un profesor foarte meticulos, are cerințe mari. Ea m-a învățat regula că „Partea de verso a articolului trebuie să fie identică cu cea de față”, - a zis pentru mybusiness.md Nadejda Burlacu.


silcÎntr-adevăr, dacă te uiți la lucrările brodezei, remarci faptul că partea din spate a lucrării nu se diferențiază de cea din față. Nu are noduri sau fire desprinse. „Poți să înveți acest lucru doar dacă lucrezi asupra greșelilor tale. De fiecare dată când făceam o mică greșeală, trebuia să desfac broderia și să încep de la capăt, până când am ajuns la acel nivel al meșteriei, când partea de verso corespundea tuturor cerințelor”.


Primele lucrări ale Nadejdei erau niște batiste brodate, care au fost distribuite printre cunoscuți. Apoi au început să apară comenzi pentru brodatul șervețelelor de masă, apoi ceva mai mare – fețe de masă, rochii, cămăși, fuste. Complexitatea lucrărilor și cercul de clienți au crescut de la an la an. Fără a plasa undeva publicitatea sa, fără a posta poze cu lucrările sale pe rețelele de socializare, Nadejda are o mulțime de clienți. Arta ei este atât de apreciată în rândul clienților, încât cunoscuții apelează la cunoscuți pentru a afla numărul ei de telefon și se înscriu la coadă pentru comenzile de diferite complexități.


silc4Cât costă munca brodezei de acest nivel? Nadejda spune că, la început, nu putea să își aprecieze munca la justa ei valoare, însă, cu timpul, a luat o decizie. A început cu 15 lei pentru o broderie pe batiste, acum prețul acestora s-a mărit la 25 de lei, deoarece a crescut și nivelul de complexitate. Șervețelele de masă (50-100 lei), fețele de masă pentru nuntă (în dependență de mărime) – până la 2000 de lei, brodatul iei – 700-900 lei. Prețul broderiei pentru o rochie depinde de volum și complexitatea modelului.


„Acum, clienții nu mai încearcă să negocieze prețul, deoarece știu că vor primi ceea ce și-au dorit. Dacă eu am determinat un anumit preț pentru lucrare, înseamnă că atâta va costa. Chiar dacă, ca rezultat, articolul s-a dovedit a fi mai complex și ar fi trebuit să cer mai mult pe el. Însă, pentru mine contează înțelegerea inițială. Data silc5viitoare voi fi mai atentă în determinarea prețului muncii mele”, - a zis Nadejda.


Decorarea articolului cu o broderie reprezintă un proces creativ. Rezultatul final contează nu doar din perspectiva calității, ci și a compoziției, conținutului desenului brodat, a paletei de culori. Ca rezultat, articolul ar trebui să fie viu, pentru ca observatorul să fie uimit la prima vedere. Nadejda Burlacu a mărturisit faptul că a ajuns la acel nivel de profesionalism, când nu îi este interesant să realizeze orice fel de broderie.

„Timp de cinci ore pe zi (pe lângă weekend) mă aflu la mașina de cusut. Este evident faptul că, pentru comenzile mari, plata nu vine îndată, dar trebuie să trăiești în fiecare zi. De aceea, iau orice tip de muncă, chiar și reparația hainelor. silc6Dar, sincer vorbind, sunt atrasă de lucrările creative, inedite, din domeniul broderiei”, - a remarcat Nadejda. Apropo.Ddânsa a avut deja parte de o „probă” de nivel couturier. Odată, o clientă s-a adresat Nadejdei cu întrebarea: „Veți putea repeta așa ceva?”. Era vorba despre o rochie „Dolce & Gabbana”, ornamentată cu un richelieu superb cu trandafiri roșii brodați.

„Am mărit fotografia, am luat desenul și, timp de trei luni, am realizat comanda”, - a zis meșterița și, sub privirea reporterului mybusiness.md, a desfăcut elementele impresionant de frumoase ale viitoarei rochii, atașând fotografia și orignalul. Asemănarea este uimitoare – o lucrare extraordinară!”

Nadejda Burlacu planifică să se ocupe și de broderia tablourilor.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика