Duminică, 09 August 2015 15:07

Prăjiturile muzicale și înghețata hand-made de la Aleona Baciu

Baciu AlionaPe piața de produse de patiserie de clasa premium din Chișinău au fost demult stabilite două tendințe de împodobire a prăjiturilor și a torturilor.

O parte din cofetari acoperă torturile cu mastic și le împodobesc cu figurine de marțipan. Ceilalți sunt adepții principiului Naked Cake, conform căruia straturile sunt vizibile. (Și unii și alții renunță la “medicamente de la Dr. Oetker” și alți înlocuitori ai produselor naturale).

Unul din reprezentanții celei de-a doua categorii este vestitul cofetar Aleona Baciu, care lucrează sub marca comercială MamzElle.

“Pentru mine, activitatea mea nu este o afacere, - spune Aleona. - Nu avem producție în linie. Mai mult decât atât, dacă nu am dispoziție, încerc să nu mă ocup de comenzi. Iar dacă le fac, am nevoie doar de produse naturale și de calitate înaltă. Și, indiferent dacă gătesc pentru familie, prieteni sau la comandă, costu unui set de produse corespunzătoare este inclus în calcul. Doar în orice situație oamenii preferă gustul prețului scăzut.

În plus, consider că un decor mai simplu arată mai bine și mai atrăgător. Astfel, produsul poate fi decorat cu glazura de ciocolată albă sau mmz7neagră și fructe de sezon. Și nu accept alt tip de fructe. Acum, de exemplu, e greu să mă convingeți să folosesc banane pentru prăjituri dacă pot cumpăra piersici, nectarine, mure și zmeură recent rupte dintr-un copac sau arbust”.

Aleona și-a început cariera culinară trei ani în urmă – după nașterea gemenilor. Fiind profesoara de muzică a înțeles că nu-i va putea combina pe copiii de acasă și pe cei de la serviciu, deși atât unii cât și alții îi sunt dragi. Atunci Aleona și-a adus aminte de plăcerea pe care o primea când o ajuta pe mama să gătească mâncare, mai ales dacă era vorba de deserturi. I-a dat acestei ocupații o încercare, descoperind pentru sine încă un talent.

“Când citesc rețeta, - povestește Aleona, - înțeleg care va fi gustul produslui. Și, respectiv, la această etapă implementez schimbări. Astfel, desertul se primește gustos și neobișnuit”. (Aici autorul poate să adauge un comentariu: gustând mmz10panna cotta pregătită de Aleona am înțeles că deserturile pot să difere la fel de mult cum se diferențiază carnea la grătar și supa okroshka. Deși ambele feluri de mâncare îmi plac în aceeași măsură).

Știind această caracteristică a cofetarului, mulți clienți își orientează preferințele pentru comandă în felul următor: “să fie 2 kg, în rest vă lăsăm să improvizați”.

Trecutul în muzică a lăsat-o pe Aleona cu denumiri muzicale pentru torturile și prăjiturile ei. “Și nu e vorba doar de denumire. Simt muzica care răsună dinăuntrul produselor și fiecare are melodia sa”.

După ce a devenit cofetar, Aleona și-a împlinit încă o slăbiciune mai veche: “Îmi place înghețata, mereu o adoram. Când studiam la colegiul Ștefan Neagă, la finalul fiecărui an ne duceam la cafeneaua “Pinguin” la Botanica și mâncam înghețata cât mmz2ținea burta.

Am încercat să fac pentru prima dată înghețata acum 20 de ani. În prezent o gătesc altfel. Stilul poartă denumirea de semifreddo. Cu alte cuvinte – un produs moale, semi-înghețat. Este un desert italian tradițional. Prima încercare a avut următoarele ingrediente: frișcă (cea mai bună este din Râșcani. Dar pot folosi și JLC, deși desertul va avea un alt gust și o culoare diferită); ouă de casă, de la un furnizor de încredere; alune și un pic de vermut “Buchetul Moldovei”.

Aleona nu adaugă esențe din principiu, chiar și cele de vanilie.
“Când am început să produc înghețata de casă, - își aduce aminte Aleona Baciu, - rudele ne veneau în vizită anume “la o înghețată”. Acest fapt este cel mai bun compliment pentru mine”.

Mmz1Rețeta înghețatei de casă de la Aleona Baciu: 1 cutie de lapte condensat sau de frișcă condensată (360 g) se amestecă cu un pachet de frișcă de 0,5 l de grăsimea de 35 % de la un producător moldovenesc. În cazul meu am folosit frișca de la Incomlac. 15-20 de secunde malaxorul lucrează în regim mai lent pentru a forma o masă omogenă și 40 de secunde rapid pentru a o bate. Soluția este turnată întru-un container și plasată în congelator. Înghețata obținută este dulce și grasă. Este servită cu fructe proaspete tăiate.   

Poza de la Aleona Baciu: madein.md


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика