Duminică, 18 Octombrie 2015 16:31

Minge, paletă, masă – ping-pong

ten09„Inițial, m-am pus pe gânduri, iar apoi am trecut la calcule, ulterior am început să caut o locație - și am deschis clubul de tenis de masă Stiga, - a spus administratorul clubului, Mihail Cșeminschi. – În lume, ping-pongul este foarte dezvoltat și popular, la noi însă – nu. De aceea am decis să organizez un club de tenis, în scopul popularizării acestui tip de sport. Am cunoscuți care, până la deschiderea clubului nostru, au jucat tenis de masă doar de 1-2 ori în viață. Acum, însă, frecventează regulat clubul meu.


Gândiți-vă: tenisul de masă este un tip de sport util, care dezvoltă capacitățile fizice, flexibilitatea coloanei vertebrale, coordonarea mișcărilor. Persoanelor mioape le este recomandat să joace ping-pong, deoarece privirea este fixată pe o minge albă care se mișcă rapid, fapt care antrenează mușchiul ocular”.

ten16
„Tenisul de masă nu este doar un sport universal, - continuă Mihail Cșeminschi. – Este un joc foarte emoțional, deși nu ai zice-o de la prima vedere – o masă de doi metri cu o plasă la mijloc, la care stau doi sau paru jucători care își aruncă mingea”.
În plus, în incinta clubului de tenis „Stiga” este instalată și o masă pentru foosball, și un hockey aerian – pentru divertisment. Clienții, însă, preferă partidele de ping-pong.


„Ne-am fondat pe 15 martie 2011, arendând o încăpere destul de spațioasă, în apropierea magazinului „Marița”, - continuă discuția administratorul Stiga. – Aceasta este compusă din două săli, cu un total de 15 mese. În sala mare sunt 11 mese, în cea mică – 4. Ora de joc costă 50 de lei pentru o pereche. Adică 25 de lei per om. Dacă clientul procură un abonament, primește o reducere de 20%. Aceste prețuri sunt chiar foarte mici, dat fiind faptul că paleta și mingile sunt incluse în preț. Clubul este deschis zilnic între 10 și 24. Problema noastră constă în faptul că se uzează rapid instrumentele, atât mingile, cât și paletele. Iarna acest proces este accelerat, deoarece în acest anotimp este perioada cea mai activă pentru ping-pong. Unii clienți preferă să vină cu paletele proprii, dar, în acest caz, prețurile rămân identice – 50 de lei de la o pereche de jucători”.

ten02
„70% dintre clienți sunt bărbați cu vârsta de 25-35 de ani, - spune Mihail Cșeminschi. – Femeile reprezintă doar 10% dintre clienții noștri. Cu toate acestea, mă bucură faptul că ele vin sa joace. La fel vin și studenți, copii cu părinții. Vin și pensionari, și bărbați, și femei, aspect care este destul de inedit, dar plăcut.


ten05Pe teritoriul Chișinăului există puțini concurenți. În oraș există 4-5 săli, dotate cu echipamentele necesare, fără a lua în calcul universitățile, unde, de obicei, sunt plasate 2-4 mese.


Și nu avem clienți doar din sectorul Botanica. La noi vin oameni din întregul oraș, se pare că au fost create anumite preferințe – locul, partenerii sau alte aspecte importante. ( În centrul orașului nu există săli de ping-pong, nici măcar în centrul pentru copii „Artico” – nota red.). Plusul și minusul acestui sport constau în faptul că este imposibil să joci singur. Desigur, ai putea ridica o jumătate a mesei sub un unghi de 90 de grade. Însă este plictisitor să joci în această manieră. De aceea, pentru cei care vin fără pereche, le dăm datele de contact ale iubitorilor de tenis de masă și ei deja se înțeleg în vederea unei întâlniri.


Noi nu organizăm competiții în cadrul clubului. Orice partidă de ping-pong ten11reprezintă o mini competiție. Iar „pedeapsa” pentru cei învinși poate fi destul de inedită, uneori. Deseori, de vreo 4-5 ori pe săptămână, la noi vine un cuplu, care joacă pe flotări. Îi urmăresc destul de des. Soțul pierde mai des. Cât despre campionate, acestea sunt desfășurate de către organizații terțe – cu scop recreațional și ca promovare a ping-pongului în rândul elevilor și a studenților”.


În alte țări: din Europa, Japonia, China, ping-pongul este un hobby în masă, datorită publicității, a competițiilor descriese de mass-media etc. La noi, însă, se realizează prea puține acțiuni pentru popularizarea acestui tip de sport. „Cu toate acestea, se pare că se mișcă ceva în ping-pongul național, - zice Mihail Cșeminschi, - întrebarea ar fi cât de activ? Deseori observ cum vin copiii, de 7-8 ani, cu părinții. Înălțimea le permite deja să joace la masă și joacă frumos, probabil iau cursuri de la antrenori. Acest aspect mă bucură enorm”.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика