Sâmbătă, 21 Mai 2016 14:03

Căpșuni Eco crescute în Moldova – un deliciu sănătos și benefic pentru toți

capsune 22 Căpșunile sunt printre primele fructe de vară pe care le găsim în vânzare chiar de la începutul lunii mai. Sunt delicioase, pline de nutrienți, ideale pentru a fi utilizate în diverse deserturi. Este o cultură care crește eficient pe teritoriul Republicii Moldova, iar în afară de gustul și aroma lor, deosebit de rafinate, au și numeroase beneficii pentru sănătate. Fermierul Denis Apostu este unul dintre puținii producătorii autohtoni de căpșuni Eco, iar acest lucru ne-a stârnit interesul și vizitându-i plantația am încercat să aflam mai multe lucruri interesante despre produsele pe care le cultivă .

Inițierea plantației și soiurile crescute

Denis Apostu se ocupă de creșterea căpșunilor de aproximativ trei ani. Plantând pe o suprafață relativ nu mare soiul italian de căpșuni Capri, fermierul se așteaptă la o roadă bogată, ținând cont că acesta este unul din soiurile ce rodește de 2-3 ori pe an, pe parcursul întregii perioade primăvară – toamnă. Aceste fructe sunt foarte regulate și atractive, de dimensiune medie, având o rezistență crescută. Au un gust plăcut, cu un înalt conținut de zahăr și o aroma puternică. Se conservă foarte bine și au o durată optimă de păstrare post recoltare. După cum a povestit Denis, anul acesta se așteaptă o roadă mai bună, însă din cauza căldurilor mari de la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, fructul este ceva mai mărunt.

Produse ecologic curate crescute în Moldova

Deja de trei ani Denis este în proces de conversie pentru a primi certificatul Eco, care la începutul lunii iunie, în sfârșit îi va fi eliberat.

La acest subiect, fermierul a povestit că consumatorii la noi încă nu sunt destul de bine informați ce este un certificat Eco și ce valoare are. Deseori producătorii agricoli se confruntă cu neîncrederea populației în acest certificate, mulți considerând că din cauza birocrației de la noi, ele ar putea fi falsificate sau eliberate fără îndeplinirea tuturor condițiilor necesare.

Denis Apostu este unul din primii crescători care poate garanta că produce căpșuni ecologic curate. Ceea ce l-a determinat pe fermier să pună accent pe agricultura ecologică a fost în primul rând propria sa familie, copii săi, care pentru a crește sănătoși trebuie să consume produse benefice și inofensive. În al doilea rând, Denis consideră că agricultura eco este o activitate profitabilă pe plan strategic, datorită faptului că acaparează teren și este din ce în ce mai apreciată atât la noi, cât mai ales pe teritoriul European.

Comercializarea producției și baza de clienți

Căpșunile lui Denis Apostu sunt comercializate pe facebook, unde funcționează grupul Capsune ECO care este foarte activ, iar fermierul povestește că nu duce lipsă de clienți, majoritatea din ei fiind din Chișinău.

Căpșunile crescute la Băcioi sunt procurate de mamele gravide, mame cu copii, numeroase persoane ce țin dieta și promovează un mod sănătos de viață.

De asemenea, întreprinderea are semnate contracte de livrare a producției cu câteva restaurante și hoteluri din capitală și cu o bază angro care aprovizionează supermarket-uri din Chișinău.

Pentru Denis Apostu un produs crescut ecologic înseamnă un produs calitativ și acest lucru este confirmat și prin faptul că datorită certificării Eco pe care o au, căpșunele crescute de el sunt tot mai des solicitate și cumpărate de consumatorii din Moldova.

http://madein.md/

Mai multe din această categorie: « Cafea de păpădie