Marți, 21 Februarie 2017 19:54

Plăpumi și perne cu bile din silicon fabricate în Moldova după o tehnologie germană

plapumi si perne cu bile din silicon fabricate in moldova dupa o tehnologie germana
Întreprinderea de cusătorie „Șarm SA” este specializată în producția de seturi de lenjerie de pat, uniforme și haine de lucru, plăpumi și perne cu umplutură din silicon.

Pernele și păturile pot fi umplute atât cu sintepon, cât și cu silicon. „Sinteponul este un material ieftin, dat fiind faptul că este produs din materiale reciclate. Siliconul trece printr-un proces de producție asemănător, dar care diferă prin complexitate și preț”, a explicat directorul întreprinderii Mihail Zaikin.

„Șarm SA” a împrumutat tehnologia „cu bile” de la partenerii germani. Principiul de bază a acesteia constă în faptul că o placă de silicon este tăiată în bile mici, albe și pufoase. Denumirea tehnologiei este destul de complicată: whiteball fiberball holofiber.

Pernele și păturile umplute cu bile din silicon sunt mai scumpe decât articolele din sintepon, dar au și un termen de utilizare mai lung. Pentru consumatori, un avantaj important al acestei tehnologii se observă la folosirea păturii sau a pernei – bilele nu se conglomerează și nu își pierd forma. Se turtesc, dar foarte puțin. Totodată, articolele pot fi spălate.Deși au început să utilizeze tehnologia nouă de producție, „Șarm SA” nu au renunțat la păturile din sintepon. În asociație cu partenerii săi, întreprinderea produce o plapumă subțire din sintepon, de formatul „iarnă-vară”.

În Republica Moldova activează și alte patru - cinci întreprinderi, care se ocupă de coaserea păturilor cu umplutură din sintepon, printre care si compania „SC Lentexcom SRL” din Chișinău.

Clientul principal – statul

„Timp de cinci ani am încercat să le explicăm oamenilor și ei să înțeleagă ce sunt pernele și păturile cu umplutură din bile de silicon”, a explicat Mihail Zaikin. Acum, produsele „Șarm SA” – perne, pături, seturi de lenjerie de pat – sunt expuse în cadrul rețelelor de supermarketuri „Green Hills”, „Welmart”, „Bonus” și „Al 7-lea kilometru”. Compania a primit chiar și două-trei diplome din partea statului, pentru tehnologia inovatoare de „whiteballs”, în contextul în care aproximativ 80 la sută din volumul de producție a companiei „Șarm SA” este procurat de întreprinderile de stat, pe bază de licitații.

„Șarm SA” a câștigat o licitație pentru livrarea seturilor de lenjerie de pat în Spitalul Clinic de Psihiatrie „Costiujeni”. Și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” folosește pături și seturi de lenjerie de pat produse în cadrul „Șarm SA”. Un contract similar a fost semnat și cu Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”. „Recent am participat într-o licitație de livrare a pernelor în cazărmile carabinierilor, iar acum așteptăm rezultatele ei”, a spus directorul întreprinderii.


La finalul anului trecut, cu ajutorul intermediarilor, întreprinderea a exportat partide mari de pături și perne în România, iar acestea au fost vândute foarte repede. De ce există un interes ridicat pentru acest tip de marfă, ne-a răspuns chiar directorul întreprinderii. „Să luăm drept exemplu cea mai ieftină pernă de la noi, de dimensiune standard 50x70 cm. Prețul acesteia este de 58 lei sau 2,6 dolari. Încercați de găsiți în Europa o pernă la acest preț”, a comentat directorul. Prețul depinde de calitatea pânzei

Variațiile de preț sunt determinate de calitatea pânzei, utilizate pentru coaserea păturii sau a pernei și nu de bilele din silicon, folosite ca umplutură. Un „ambalaj” ieftin este cusut din poliester sintetic. Pentru segmentul mediu de preț sunt utilizate materiale mai calitative și mai scumpe, de exemplu bumbacul, iar pentru cel mai scump segment este utilizat satinul.

În mare parte, întreprinderea utilizează pânze turcești – colorate și atrăgătoare. „Este foarte comod să lucrezi cu turcii. Exact o dată la două săptămâni primim materialele de care am făcut comandă. Noi coasem 10-30 de articole din pânze scumpe, 100-200 de produse din segmentul mijlociu de preț și aproximativ 500-600 de articole ieftine. Utilizăm cinci tipuri de pânze, în funcție de calitate, și la fiecare tip există 22 de articole aferente”, a explicat Mihail Zaikin.

Principalul cumpărător – grădinițele de copii

Cele mai solicitate pături sunt cele pentru copii. Le comandă în cantități mari grădinițele de copii. Vine comitetul de părinți și pregătește comanda – numărul de articole, tipul pânzei, culorile. 

Dimensiunile standard pentru păturile „adulte” sunt de 2x2.2 metru. Dimensiunea maximă pentru pătură, care poate fi cusută în cadrul întreprinderii, este 2.3x2.4 metri.Criză acută de cusătorese

În pofida unui număr mare de concurenți, inclusiv întreprinderi mici (o pătură poate fi cusută în orice atelier), „Șarm SA” are multe comenzi. Conform spuselor lui Mihail Zaikin, la mijlocul lunii februarie compania „încheia” luna decembrie. „Există mai multe comenzi, decât suntem în stare să acoperim. Primim oferte din România, Rusia, dar suntem nevoiți să le refuzăm. Să extindem întreprinderea? Dacă ai nevoie de bani, poți lua un credit. Poți cumpăra utilaje în plus, dar nu și angajați. Am încercat să mai găsim lucrători, dar cei care vin își doresc o muncă mai ușoară și un salariu mai mare. Anume criza de resurse umane reprezintă obstacolul principal pentru extinderea businessului”, a explicat directorul.


Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика