CE 1160x100 4 2

Duminică, 04 Mai 2014 17:00

Cinematograf pentru automobile

Eugen Truhin afirmă că a vrut să organizeze o întreprindere "un pic mai originală pentru Moldova". Și a deschis o autocinema.

05autocinema"Presupun că este unică din Moldova, - spune Eugen Truhin. – Când încercam să obțin creditul bancar pentru ideea mea de creare a cinematografului, unde e posibil de privit filme fără a ieși din automobil, mi s-a refuzat eliberarea banilor, deși am prezentat un plan de afaceri detaliat. Mi se spunea în bănci că o astfel de afacere neobișnuită pentru Republică este neprofitabilă".

Autocinematografe, în care ai posibilitatea să privești filme fără să ieși din automobil, au apărut în SUA în anii 40-50 ai secolului trecut. Într-o țară de motorizare în masă, o astfel de inovație a fost bine apreciată. Iar în prezent, cu o întârziere de 70 de ani, divertismentul dat a ajuns și în Moldova. În acea perioadă, în America au intrat în vogă mașini decapotabile. Ai scos acoperișul de pânză, ai intrat în cinema auto și, în continuare, trebuie doar să primești plăcerea de la filmul rulat. Însă, ce să facem acum, când apariția climatizoarelor a dus la nimicirea cabrioletelor?

"Noi am încercat să poziționăm automobilele într-un mod bine-gândit, luând în considerare nivelul la care se află ecranul și lungimea terenului, pentru ca muchia din față a automobilului să nu-i deranjeze pe cei așezați din spate. Dar ideea noasră e destinată mai mult cuplurilor, astfel încât cel mai bine e să urmărești filmul de pe scaunele din față".

Acum ceva timp, boxele pentru sunet erau situate lângă fiecare automobil. După, au apărut boxe de mărimi mai mici, care erau atârnate de ușile laterale ale mașinilor. Acum, în cinematografe se află un mic post de radio, cu aria de acoperire de un kilometru. Receptorul din automobil e ajustat la unda corespunzătoare – astfel poți să privești filmul și să asculți filmul. "Cei, care au parte de un sistem audio bun în mașină, rămân încântați", - adaugă Eugen Truhin.

Pe teritoriul cinematografului e amplasată o terasă. Clienții, care doresc să privească filmul în aer liber, pot să ocupe un loc la masă. "Avem și un nume oficial, - precizează Eugen Truhin, - dar suntem vestiți prin denumirea de Autocinema. Site-ul oficial, la fel, poartă același nume".

Cinematograful auto e situat în apropierea centrului comercial Megapolis Mall. "E departe, - confirmă Eugen Truhin, - însă e foarte scump să arendezi un spațiu mare, destinat unui cinematograf deschis, în oraș. Doar "sala" noastră de cinema ocupă un teritoriu de 3,3 mii de metri pătrați pentru 40 de automobile, a câte 4 într-un rând. E aproape imposibil să găsești un spațiu liber atât de mare în oraș, iar prețurile pentru arendă..."

03autocinemaLa fel e imposibil de înghesuit toate automobilele în cinematograful auto cum ar fi să înghesui heringul în butoi. Ar trebui să fie și o trecere printre mașini. "Ideal ar fi să avem rampe, cum sunt cele din amfiteatru – primul nivel, al doilea, - continuă Eugen Truhin. Noi, însă, ne-am oprit la realizarea unei din cele mai simple idei – zona asfaltată și marcaj, o intrare și o ieșire de siguranță. Aveam un retroproiector, până am încheiat conractul cu distributorii de filme. Am avut noroc la procurarea proiectorului. L-am cumpărat în Odessa pentru o zecime din prețul inițial. Iar filmele sunt date în chirie de Rusia. Am reușit să încheiem o înțelegere cu două companii rusești de închiriere a filmelor. Deaceea, toate filmele din cinematograful nostru sunt rulate în limba rusă, dar cu subtitrări în română. Este o variantă neutră, astfel încât în Moldova nimeni nu traduce și nu dublează filmele în limba română.

E foarte mare cererea pentru cinema moldovenesc. Pe 15 mai e planificată premiera primului thriller moldovenesc "Vânătorul" a lui Ivan Naniev. Cred că toate biletele vor fi vândute. În anul 2011 am rulat filmul "Făt" al regizorului respectiv. Și, la fel cum a fost la premiera "Nunții în Basarabia" a lui Virgil Marineanu, sala a fost plină.

În plus, după spusele lui Eugen Truhin, e bine să te bazezi pe gusturile clientului. De la bun început au încercat să rezerveze o zi pentru filmele de elită "pentru un grup restrâns de persoane", însă au eșuat. Pentru a realiza ideea respectivă, e nevoie de un club de amatori ai filmelor de elită, dar, din păcate, nu s-a ajuns la formarea unor astfel de cluburi. "Distribuția de filme este o chestie destul de interesantă și diversificată, - povestește Eugen Truhin. – În prezent apar primele tentative de deschidere a cinema-cafenelelor. Acolo e chiar posibil de privit filmele de elită pentru un număr restrâns de persoane. La noi, însă, filmele sunt, de obicei, de masă. Spectatorului nostru auto îi plac filme ușoare, noutăți sau ceva, care nu-l va ține tensionat. La fel, încercăm să divizăm zi01autocinemalele în dependență de genuri de filme. Astfel, marți e destinată filmelor de familie; miercuri – ziua desenelor animate; joi și vineri – comedie. În zile de weekend, seara târziu, aproximativ la ora 11, obișnuim să rulăm filmele de groază, care par a fi cele mai bune somnifere. Iar duminică seara, pe la 9, prezentăm comedii romantice sau filme pentru îndrăgostiți. O dată pe săptămână îi primim pe cei din cluburi auto. Ei au parte de o reducere de 50 de procente".

Prețul unui bilet este de 70 de lei pentru un automobil. "Uneori, clienții ne sună și întreabă, - ne povestește Eugen Truhin, - care va fi prețul pentru un monovolum. "70 de lei", - răspund eu. "Iar dacă suntem trei persoane?". "Oricum e 70 de lei". "Și dacă..." "La fel, rămâne 70". Și el apare, un monovolum plin de oameni. Toți rămânem mulțumiți. Chiar avem un loc special de parcare pentru clienții "din minivan" – în primul rând, în partea dreaptă. De obicei, ei sunt primii care procură cea mai mare cantitate de popcorn și băutură, își iau de la bar scaune și două mese, se așează în jurul lor și privesc filmul.
Sezonul abea începe. Noi nu lucrăm iarna, toamna târzie și primăvara devreme. Iar odată ce se deschide cinematograful, vin amatorii sezonieri de filme. Ei apar anual, vin cu mașina apoape săptămânal și dispar în următorul sezon. În așa mod, noi anual câștigăm amatorii de cinema pentru un sezon, - conclude Eugen Truhin. - Și, deși noi activăm pe piață deja de trei ani, mulți nu ne cunosc și se miră când află de existența cinematografului auto".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика