CE 1160x100 4 2

Duminică, 13 Aprilie 2014 17:15

Fotografia de studio: o afacere pentru un fotograf talentat

„Mi-am dezvoltat afacerea cu studio-ul foto în anii 1995-1996, - spune fotograful și proprietarul „Art Photography Studio" din Chișinău, Nicolai Meniuc. Atunci au răsărit ca și ciupercile de după ploaie agențiile de mariaj „căsătorie cu un străin".

miniuk01Pentru a se prezenta într-o manieră cât mai atractivă, fata avea nevoie de un portofoliu – un set de fotografii artistice, în care ea ar fi prezentată în toată splendoarea sa. Și alți fotografi făceau astfel de poze. Însă la noi majoritatea fotografilor au abilități universale, pot de toate câte puțin. În timp ce eu îmi alesesem o singură ramură – cea a fotografiei de studio și o practicam pe larg. De aceea, 10 agenții de acest fel îndemnau fetele să vină la mine.
Astăzi, însă, sunt mai populare fotografiile de familie, iar dacă e să ne rapotăm la sezon, a început să crească cererea pentru albumele de absolvire – nu e departe perioada ultimelor zile de școală".
miniuk09„Când fac poze pentru albumele școlare, - explică Nicolai Meniuc, - realizez câte o ședință foto pentru fiecare elev în parte. Mulți vor ca portretul mare să fie cât mai neobișnuit. Recent, un băiat a venit cu o astfel de idee: capul ridicat, pumnii încleștați: „Yes! Am absolvit această școală nenorocită!!!". Însă, de obicei, portretul mare îl comandă fetele. Ele vin de acasă cu haine, accesorii, chiar și pălării și le place când le zboară părul în vântul produs de ventilator. Dar nu e destul doar să creezi ipostaza, trebuie să ai grijă ca modelul să se relaxeze și să fie cât mai natural, pentru a înțelege cum ar fi mai bine să îl prezinți. Toate aceste aspecte nu se realizează dintr-odată, de aceea, uneori pierd câte 20-30 de minute pentru fotografierea unei fete. Pentru albumul în sine fac un singur portret standard, fără diverse ornamente și fluturași – doar un oval cu două-trei inscripții pe el, un fon monocromatic și nimic mai mult, o astfel de fotografie nu ia prea mult timp.
Vin și profesori, îi identific tot timpul, chiar dacă ei nu spun cine sunt: meseria lor și-a lăsat amprenta. Sunt rezervați și conservatori. Probabil nici nu știu să zâmbească, le este frică de familiaritate. Pot să adaug faptul că jumătate din profitul pentru albumele școlare vine de la portretele mari, respectiv, e o muncă avantajoasă pentru mine".
miniuk13„Deși, conform numărului de comenzi, fotografia feminină este pe locul trei, după cea de familie și de copii, mă hrănesc femeile – în principiu, ele sunt inițiatoarele și a fotografiilor de familie, și a celor de copii, și ale lor, - continuă fotograful. – Nu-mi place să lucrez cu bărbații, deseori ei nu vor să înțeleagă de ce trebuie să dai atâția bani pentru „niște poze". Uneori femeile îmi plătesc pentru lucrul artistic în taină față de soții lor: ele observă diferența între o fotografie de amator și cea profesională, pe care femeile sunt mai frumoase, mai nuanțate și mai elegante.
miniuk06Pentru a obține în fotografie o ipostază feminină expresivă, aranjez corect lumina, aleg unghiul câștigător. De mai bine de 20 de ani mă ocup de fotografiile de studio și știu care ar fi lucrurile care nu le plac femeilor în aspectul lor fizic. Mă strădui să ascund acel „nu le place", să nu-l arăt, să pun accentul pe ceea ce e bine, să dau sfaturi despre cum ar fi mai frumos să fie aranjat părul, care accesorii se potrivesc pentru a crea o imagine mai de impact. Mă aflu într-o continuă dezvoltare a gustului estetic propriu, mă strădui să fiu la curent cu tendințele modei – haine, bijuterii, culori – să prind tot ce e util pentru lucru.
Pentru a dezvolta ipostaza modelului, utilizez diverse accesorii. Studioul meu are o mulțime de astfel de lucruri. Și continui procurarea altor noi – pălării, voaluri, blănuri, diverse țesături.
miniuk20Uneori este nevoie și de un make-up profesionist, de aceea colaborez cu 2-3 specialiști în acest domeniu. Totodată, deseori mi se adresează specialiști începători, care vor să-și dezvolte afacerea. Ei vin cu modele machiate, iar eu fac portofolii pentru site-urile mele.
Prefer ca pentru ședința foto femeia să vină fără vreo coafură specială, fără tone de lac de păr, - cât mai mult modifici coafura, cu atât mai multe ipostaze poți crea. Iar dacă femeia a venit cu un „cuib" pe cap, atunci ea va fi la fel în toate pozele. Nimic nu schimbă femeia la fel cum e schimbarea coafurilor. E complicat să lucrezi cu un model static.
Am menționat deja faptul că astăzi cel mai solicitat model de fotografie este cel de familie. Pe al doilea loc sunt pozele copiilor și a fetițelor de 15-18 ani, care, în mare datorită dorinței părinților, vor să devină staruri. De fapt, în acest caz la fel există oscilații de sezon. Pentru fotografiile de familie: vine perioada vacanțelor, cei care locuiesc sau lucrează în străinătate se întorc acasă, își adună rudele și vin să-și facă poze cu întreaga familie. O altă miniuk12efervescență sezonieră are loc la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Se duce copilul la grădiniță sau la școală – toată familia vine la mine să imortalizeze momentul.
Și nu doar înainte de școală sau grădiniță.
Mulți clienți vor să-și pozeze copiii imediat după naștere. Există astfel de familii care vin în fiecare an, altele o dată la jumătate de an sau chiar familii care își fotografiază odorașii la fiecare două-trei luni. O bună parte dintre amatorii de fotografii au aparate foto mult mai bune decât ale mele, însă ei fac poze fără ca să cunoască noțiunile elementare de compoziție, profunzime, contrast și alte detalii importante.
Iar eu lucrez cu lumina, umbrele, semitonurile. Fac alt tip de fotografii, cele pe care le pun în albume și care sunt arătate tuturor. Apropo, în această situație funcționează principiul „din gură în gură": „Vai, ce poze frumoase! Vreau și eu!". 50% din publicitatea mea se bazează pe acest principiu.
O tendință importantă în moda foto contemporană este pozarea femeilor însărcinate. Chiar și în stil new, adică optându-se pentru o doză bună de nuditate. Vin cu soțul, copiii, boyfriendul.
Care este prețul serviciilor mele? 100 de lei pentru o oră de lucru, pentru a justifica timpul utilizat. Omul poate poza timp de două ore, dar comanda o singură poză. Iar tariful pe oră garantează un oarecare venit minim; în plus, fiecare fotografie cu dimensiunile 10×15 cm costă 25 lei. Diferența de preț între fotografia digitală și cea print este de doar 2 lei, deoarece consider că poza trebuie să fie prezentă și în varianta print. Nu toți poartă iPhone-uri, nu-și pot lua laptopurile cu ei și nu toți au acces la Internet, îndeosebi în cazul satelor. Contează faptul că mulți clienți îmi împărtășesc opinia".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика