Joi, 06 Septembrie 2018 17:44

În centrul capitalei ar urma să fie înălțată o clădire cu 32 de etaje

40847080 332505417308913 6474935984977870848 nLângă centrul comercial din Chișinău ”Atrium”, situat pe bulevardul Dmitrie Cantemir 6, ar putea să apară un zgârie-nori.  

Se planifică, ca acesta să fie cu 32 de etaje. Conform proiectului, în clădire vor fi plasate oficii, săli de conferințe, zone comerciale și de agrement, restaurante, cinematograf, spații de locuit și hotel. Mai mult, proiectul include și o parcare subterană cu patru nivele.

Proiectul viitoarei clădiri este deja realizat și a fost prezentat spre consultări publice, planificate pentru 5 septembrie în sala de ședințe a Preturii sectorului Rîșcani. Însă acestea au fost amânate, iar Pretura sectorului Rîșcani trebuie să anunțe în scurt timp data noilor consultări.

Activiștii, prezenți la ședintă, au anunțat, că Pretura a comis mai multe încălcări la organizarea consultărilor.

Activistul civic Vitalie Voznoi a menționat, că au fost încălcate 18 puncte din legislație, inclusiv din Regulamentul cu privire la procedurile de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional, aprobat prin Hotărârea Guvernului Nr. 967 din 9 august 2016 și din Legea Nr. 239 din 13 noiembrie 2008 privind transparența în procesul decizional.

Printre încălcările de bază activiștii au numit faptul, că nu a fost plasat anunțul privind organizarea consultărilor pe site-ul Primăriei Chișinău http://www.chisinau.md/ și pe portalul www.particip.gov.md, precum și în locuri publice (în scările blocurilor din zonă și la intrare în Pretură). La fel, la anunț a fost atașat doar proiectul, fără documente însoțitoare – certificat de urbanism, ordinul privind organizarea consultărilor, aprobări, etc. Cu toate acestea, reprezentantul companiei de arhitectură ACA ”GORGONA” S.R.L. Alexandrul Prodan afirmă, că agentul economic poate să prezinte atât certificatul de urbanism, cât și alte documente necesare.    

Mai mult, activiștii au indicat și asupra lipsei informării directe a părților interesate. Așa, consilierii municipali și organizațiile obștești nu au primit prin poștă informația despre organizarea consultărilor. Angajații Preturii au recunoscut, că au trimis invitații personalizate doar reprezentanților Primăriei, companiilor de construcție și arhitectură.

Astfel, în ciuda obiecțiilor din partea lui Alexandru Prodan, vice-pretorul Rîșcani Vasilie Meriache a anulat consultările publice din 5 septembrie. Acesta a mai spus, că reprezentanții Preturii vor informa Primăria mun. Chișinău despre acest fapt și vor anunța în curând data unei noi ședințe.

Înregistrarea video a evenimentului poate fi urmărită

i.

Olga ANTONOVA

mybusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика