CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Joi, 22 Martie 2012 02:00

Ce mobilă preferă moldovenii?

Ce mobilă preferă moldovenii?Una din primele concluzii la care a ajuns expertul american, Jeff Baron, care are o experienţă de 40 de ani şi care a fost invitat în cadrul proiectului USAID CEEDII pentru evaluarea industriei de fabricare a mobilei din Moldova, a fost că majoritatea din cele aproape 400 de întreprinderi de pe acest segment al pieţei nu au idee ce doresc cumpărătorii în realitate. Din această cauză există o mulţime de firmuleţe care lucrează doar la comandă, iar cei care le trec pragul aud următoarele: „În principiu, noi putem fabrica orice, spuneţi doar ce anume doriţi?”.

Însă cumpărătorul de rând foarte rar ştie exact ce anume doreşte. Potrivit studiului sociologic realizat la comanda reprezentanţilor proiectului, majoritatea potenţialilor cumpărători se gândesc să procure mobilă realizată la comandă. Totodată, majoritatea celor care deja au procurat mobilă, au cumpărat mobilă fabricată în serie. De menţionat, că în fiecare an ponderea mobilei de producţie străină vândută în Moldova se măreşte, atingând în anul 2011, aproximativ 60-70%.

De ce se întâmplă astfel? Potrivit studiului efectuat de compania moldovenească „Magenta Consulting”, apreciat foarte înalt de expertul american, cetăţenii moldoveni procură paturi nepliabile de 1,5 ori mai mult, decât paturi pliante. Şi asta în condiţiile în care paturi nepliabile în Moldova nu se produc deloc.

Potrivit datelor studiului, majoritatea producătorilor moldoveni de mobilă sunt necunoscuţi consumatorilor, îar în cazul în care aceştea din urmă au auzit denumirea firmei, habar nu au ce anume produce întreprinderea respectivă.
De menţionat, că în cazul producătorilor de mobilă Internetul nu este de mare folos pentru cumpărători, deoarece site-urile respective sunt foarte modeste sau lipsesc cu desăvârşire.

Cea mai populară mobilă este pentru salon – 50% din volumul de cumpărături. Urmează mobila pentru dormitor (35%), pentru bucătărie (32%), odaia pentru copii (13%), biroul de lucru (9%), camera de baie (5%).

Cât priveşte preţurile la mobila pentru salon, cele mai mari investiţii au fost făcute în paturile nepliabile. Astfel, un asemenea pat a costat, în mediu 6000 de lei sau de două ori mai mult, decât sunt dispuşi să plătească potenţialii cumpărători. Totodată, cumpărătorii intenţionează să aloce cei mai mulţi bani pentru bibliotecă, preţul mediu al căreea atinge 8000 de lei.

La polul opus se află mobila pentru bucătărie în formă de „L”. Cumpărătorii recenţi ai acestei mobile au achitat circa 2500 de lei. Cei care preconizează să procure asemenea mobilă sunt dispuşi să cheltuie circa 3000 de lei, în timp ce majoritatea ofertelor se află la nivelul de 1000-1500 de lei.
Potrivit studiului, pe parcursul ultimilor 12 luni au procurat mobilă 61% din consumatori, iar 55% intenţionează să cumpere mobilă în următoatele 6 luni.

Unii cumpărători au declarat că sunt dispuşi să plătească pentru un pat cu 1000 de lei mai mult, dacă va exista garanţie că mecanismul va funcţiona mai mult de un an de zile.

Există două grupuri de cumpărători. Primul grup procură doar mobilă de producţie germană sau italiană. Cel de-al doilea grup face cumpărături mai spontan, bazându-se pe mai multe criterii. În mare parte, cumpărătorii din al doilea grup se orientează spre mobila în serie produsă în Belarus, Ucraina sau Rusia.
Textul integral al studiului poate fi găsit în oficiul proiectului CEED II.

www.ceed.md

În imagine: Jeff Baron

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика