CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 25 August 2010 03:00

BCR aduce noi parteneri în Moldova

BCR aduce noi parteneri în Moldova„Banca Comercială Română Chişinău” S.A., care pe parcursul ultimului an şi-a activizat considerabil activitatea în Republica Moldova, a organizat seminarul “Oportunităţi de finanţare a proiectelor de dezvoltare a afacerilor”.

În cadrul seminarului a fost anunţată lansarea în ţara noastră a partenerilor BCR – “Larive România” şi “ABRIS Capital Partners”. Aceste companii oferă un spectru larg de servicii, fapt care a atras atenţia reprezentanţilor unor companii importante din Moldova – “Supraten”, “WJ Grains Ltd”, “Macon”, “Firstline”, precum şi a conducătorilor unor firme mici şi mijlocii.

Compania de consultanţă “Larive Romania” oferă asistenţă în elaborarea proiectelor privind accesarea fondurilor olandeze în cadrul proiectului „PSI” (Private Sector Investment Programme). Amintim, că “MB” a scris despre aceea că acest program este eligibil şi în Moldova ( “ Olanda – un partener de încredere pentru Republica Moldova, 19.03.2010” ). Însă pentru o întreprindere, mai ales mică, este destul de complicat de elaborat un plan de afaceri şi, respectiv, de pretins la finanţare din partea Guvernului Olandei. De aceea şi este nevoie de asemenea intermediari, precum compania „Larive”.

Programul “PSI”, cu un buget de 70 mln de euro, activează în 43 de state ale lumii, aflate în curs de dezvoltare. Prioritate au proiectele care prevăd crearea unui produs inovaţional pentru ţara respectivă. De finanţare pot beneficia întreprinderile la baza cărora stă activitatea a două părţi – o companie din ţara respectivă (care activează cu succes minimum 2 ani) şi o companie olandeză. Aceste două companii formează un parteneriat de afaceri (forma ideală este întreprindere mixtă), care participă la realizarea proiectului respectiv în orice proporţie. În cazul în care proiectul este aprobat, PSI oferă aceeaşi sumă sub formă de grant. Valoarea maximă a proiectului este de 1,5 mln euro pentru o perioadă de 2,5 ani (în agricultură – 3 ani).Banii sunt compensaţi după realizarea cu succes a proiectului. În cazul în care se procură utilaj, este de dorit ca acesta să fie de producţie olandeză.

Reprezentanţii companiei “Larive” subliniază, că participarea lor nu este obligatorie, or, întreprinzătorul poate identifica parteneri şi asistenţă de sine stătător. Compania poate doar să acorde asistenţă contra unui onorariu, care de fiecare dată se stabileşte în cadrul negocierilor, este o sumă fixă şi se achită în două etape (drept exemplu a fost adus un proiect, pentru realizarea căruia onorariul a constituit 5 mii de euro).

De menţionat, că în România compania “Larive” a asistat în realizarea cu succes a proiectului olandez aşa companii importante, ca “Fokker”, “Aerostar”, “Hypor”, “Suinprod SA Roman”, “Câmpina”, “Covalact”.

La rândul său, fondul de investiţii “ABRIS Capital Partners” investeşte în capitalul social al companiilor sume necesare pentru o dezvoltare cât mai eficientă a acestora. După 4-5 ani fondul îşi vinde cota sa, deoarece nu este interesat de dividende multianuale.

Directorul “ABRIS Capital Partners”, Mircea Jalbă, a relatat un caz interesant din experienţa proprie de activitate. „În anii 2000-2001 în România a început construcţia în masă a reţelelor de supermarketuri, care erau deschise doar în oraşele mari. În anul 2003, atunci când a devenit clar că această luptă se va termina după vreo 5 ani, mi s-a adresat întreprinzătorul, Florentin Ban, care a propus să nu aşteptăm ci să începem asimilarea oraşelor mai mici din Transilvania - cea mai dezvoltată regiune a României. Astfel, au fost construite peste 15 magazine cu o suprafaţă comercială de 1500-2000 metri pătraţi fiecare. În anul 2003 pierderile au constituit 800 de mii de euro. Peste trei ani aceste pierderi s-au transformat în profit de 2,4 mln de euro, iar volumul anual al vânzărilor prin aceste magazine a crescut de la 7-8 până la 32 mln de euro. Mai mult, în prezent aceste reţele doresc să se extindă în asemena oraşe din alte regiuni, însă acolo deja există un bastion puternic, cu care trebuie sau de luptat, sau de achiziţionat. Iată ce numesc eu „idee strategică”. Asemenea idei vor avea finanţare în orice timp şi în orice ţară”.

Х х х
“Banca Comercială Română Chişinău” S.A şi-a început activitatea în Republica Moldova ca bancă universală în anul 1998, cu un capital social de 24 milioane lei, care a fost majorat pe parcursul anilor, ajungând în prezent până la 130 mln lei. “BCR Chişinău” activează în baza licenţei operaţionale de tip “B”.

Acţionar unic al “BCR Chişinău” S.A. este “Banca Comercială Română Bucureşti” S.A. În anul 2006 pachetul majoritar de acţiuni al “Băncii Comerciale Române” S.A. a fost achiziţionat de către Grupul Financiar “Erste”, Austria.

Adresa: str. Tricolorului, 32, mun. Chişinău, MD-2012, Republica Moldova.
tel.: 22-05-49
fax: 22-35-09
e-mail:

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика