Duminică, 14 Decembrie 2014 15:58

Afacerile mici și mijlocii au întrecut misiunile diplomatice la un iarmaroc din Chișinău

винтербазар - бумакова 2

 

Întreprinderile din Moldova, care au participat la Iarmarocul anual Interațional de Binefacere, organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM), au câștigat, în scopuri de binefacere, o sumă mare de bani – 57 230 lei.

“Am reușit să câștigăm dublul din sum ape care am făcut-o anul trecut, ce abea ajungea la 30 mii lei. Dar! E mai important faptul că Moldova pentru prima oară a reușit să-i întreacă pe ceilalți participanți de la Iarmarocurile de Crăciun, și anume pe reprezentanții misiunilor diplomatice. Acest concurs cine va câștiga mai mult” nu este unul oficial, însă noi, până în prezent, adunam cel mai puțin, - a povestit pentru mybusiness.md reprezentantul comitetului de organizare al Iarmarocului Ludmila Bumacova”.

E deja al 18-lea an când are loc Iarmarocul de iarnă de Binefacere din Chișinău. Organizatorul lui e Clubul Internațional al Femeilor din Moldova, format din soțiile ambasadorilor, acreditate în Moldova, și din reprezentanții misiunilor diplomatice. Scopurile acestuia sunt: dezvoltarea relațiilor culturale între țări și binefacere. Pe parcursul activității sale, IWCM a adunat, pentru diferite scopuri de binefacere, 0,5 milioane dolari.

În mod tradițional, înainte de sărbători Clubul Internațional al Femeilor din Moldova organizează iarmarocul de binefacere, câștigurile căruia sunt donate celor nevoiași. Anul respectiv banii vor fi donați copiilor care suferă de leucemie și alte boli винтербазар8oncologice, care se tratează în departamentul de hematologie și oncologie pediatrică al Institutului Oncologic din Republică, dar și pacienților din Centrul de chirurgie oro-maxilo-facială.

Iarmarocul de iarnă e o călătorie de o zi în jurul lumii, unde fiecare stat își prezintă produsele sale naționale, cum ar fi mâncare, băuturi, arta, haine, cărți și jucării pentru copii – toate la prețuri avantajoase. Apropo, intrarea a fost gratuită, iar participanții nu plăteau pentru arenda spațiului de vânzare.

Anul respectiv pavilionul MoldExpo a avut parte de un număr remarcabil de vizitatori. Fiecare din țările participante își atrăgea consumatori prin decorurile de Crăciun, însă accentul s-a pus pe ofertele de produse (sau mărfuri), care sunt concepute de clienți ca fiind “naționale”, corespunzătoare doar țării în винтрербазар5cauză. De exemplu, masa chineză oferea vodkă din orez (80 lei) și ceai verde (100 lei), la masa englezilor puteai găsi budincă budincă (200 lei), Baileys (5 lei un gât) – la irlandezi, sandwich-uri cu castraveți murați și somon (15 lei) – la ruși și cafeaua turcească (15 lei) la masa din Turcia, și multe altele. Astfel, toate acestea puteau fi observate și gustate doar la Iarmarocul dat. Au fost la fel de atrăgătoare și mărfurile naționale și internaționale, care pot fi găsite și în magazinele noastre, însă care erau oferite la Iarmaroc fără TVA - bomboane ucrainene, cărți din România, bijuterii din Țările Baltice.

În total, la Iarmarocul de Binefacere de iarnă au participat 35 de întreprinderi. Majoritatea au fost reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din domeniile farmaceutice și agrare. Au fost doar câțiva reprezentanți ai companiilor mari. Directorul adjunct al departamentului de marketing și de relații internaționale al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Sergiu Tirigan a constatat pentru винтербазар7mybusiness.md că la Iarmarocul de Binefacere au fost invitate multe companii. Totuși, unele au renunțat din motive personale și Ministerul nu avea “drepturi morale să-i oblige să participe”. “Din cei 35 de participanți din Molodva, 18 firme au decis că e mai eficient să doneze anumite sume de bani, decât să se ocupe de vânzări la iarmaroc. Cea mai mare sumă donată a fost de 8 mii lei, cea mai mică – 400. Din principii etice, nu vom nominaliza pe nimeni”, - a spus el.

Reprezentantul comitetului de organizare al Iarmarocului Ludmila Bumacova a remarcat că fiecare participant a contribuit în limita posibilităților sale. “Nu exista un minim pe care participanții trebuiau să-l doneze. De exemplu, companiile de vinuri au donat de la 400 până la 1500 lei. O sumă mare de bani au dat întreprinderile mici, care vindeau prăjituri – 4 mii lei. Firmele farmaceutice (10 participanți) au contribuit cel mai mult. Unele întreprinderi agrare mici au decis să doneze resturile de mere, poamă și miere școlilor-internat din Strășeni.

винтербазар - Людмила БумаковаAu participat în scopuri caritabile și meșterii populari de hand-made. Ei au contribuit cu sume între 100 și 800 lei”.

Răspunzând la întrebarea corespondentului mybusiness.md despre perspectivele de desfășurare ale Iarmarocului similar anul viitor într-un alt loc și despre schimbarea condițiilor de participare (firmele nu plăteau pentru arendă), Ludmila Bumacova a constatat: “Numărul mare de vizitatori din anul acesta a demonstrat că nu e deajuns să avem la dispoziție doar un pavilion de la MoldExpo. E posibil ca anul viitor să avem nevoie de un spațiu mai mare, doar crește și numărul de doritori să participe la Iarmaroc. Anul acesta intrarea a fost gratuită. Dar, totuși, dorim să introducem o plată simbolică pentru intrare, pentru ca fiecare vizitator să poată contribui la binefacere”.

 

Articol pregătit de MyBusiness.md