Duminică, 26 Ianuarie 2014 16:10

Închirierea limuzinelor: lux, prestigiu și modă!

Nu e complicat să faci comandă de o limuzină pentru nuntă. În Chișinău, de exemplu, își desfășoară activitatea în jur de 10 companii, care oferă servicii de transport pentru diverse evenimente – petreceri corporative sau nunți.

Lm03„Și nu doar atât, - spune Natalia Goncearova, directorul firmei „Elitelimo – închirieri limuzine". – De două ori serviciile noastre au fost solicitate pentru balul de absolvire în grădiniță – să fie transportați copiii de la Rîșcani într-o cafenea de la Ciocana. Deseori, câte un tânăr face comandă de o mașină pentru o oră, ca să parcheze limuzina strălucitoare la blocul prietenei sale și să o ceară de nevastă". În această situație, fetele renunță la orice formă de protest.
Dat fiind faptul că lungimea unei limuzine ajunge și la 11-12 metri, uneori apar probleme de genul că mașina, din cauza dimensiunilor sale, nu poate să parcheze la casa clientului. Într-o situație favorabilă, limuzina ajunge cu spatele la scara blocului. „Oamenii sunt înțelegători în astfel de momente: nu poate să ajungă mașina, venim noi la ea, - zice Natalia Goncearova. – Uneori, chiar, suntem întrebați: „Avem o curte îngustă, mașina va putea intra?"
Totodată, sunt valabile si restricțiile de viteză – doar 50 km/h. Conform clasificării internaționale, limuzina este atribuită clasei F (luxury cars). Iar din cauza dimensiunilor și a numărului de pasageri – până la 11-12 persoane, se echivalează cu autobuzul. Din aceste considerente, se aplică limitele de viteză corespunzătoare acestui tip de transport.
Vorbind despre cererea pentru limuzine, clienții preferă limuzinele moderne sau limuzinele pe baza Lm04SUV-urilor. „Și, - explică directorul Elitelimo, - dacă vine o domnișoară, ea alege o mașină mai elegantă, iar bărbații optează pentru limuzinele de tip jeep. Dacă mireasa este luată din sat, atunci, de regulă, se comandă limuzinele-jeep, din cauza unor caracteristici mai bune ale lor în situațiile drumurilor complicate". Cât despre mirese, atunci când ele aleg mașina, se ghidează de elementele pur feminine care le interesează – dacă se va asorta sau nu culoarea acestui automobil cu nuanța rochiei de mireasă? Un bărbat nici nu s-ar fi putut gândi la o astfel de dilemă.
Astăzi, cele mai populare branduri de limuzine sunt – Infiniti, Hummer, Lincoln și Cadillac. Se întâlnesc și greoaiele Ford, pe baza mașinilor SUV ale aceleiași mărci. Însă, din cauza crizei, clienții nu-și pot permite să aloce resurse financiare prea mari, fapt care a sporit cererea pentru sedanurile tradiționale, atributul Lm09principal fiind, însă, ca acestea să fie de culoarea albă. Elitelimo a procurat un Volkswagen Passat alb și a încercat, cu ajutorul lui, să evalueze cererea pentru acest tip de mașini. Scaunele din spate sunt pentru tinerii însurăței, iar în interiorul mașinii există și un bar mic. Închirierea unui astfel de automobil este mult mai ieftină decât în cazul unei limuzine. Tendința de a comanda mașini mai ieftine a început să se evidențieze de anul trecut. Acum sunt solicitate sedanele Chrysler C-300, posibil pentru categoria reprezentativă din care face parte (clasa E – executive cars (business-cars). „Însă, acest model nu e destul de înalt, element care creează un oarecare disconfort și, totodată, are o suspensie rigidă – explică doamna al cărui nume este omonim cu cel al soției lui Aleksandr Pușkin. – În America, luând în calcul calitatea drumurilor de acolo, această rigiditate nu se observă, în timp ce la noi e simțită la fiecare groapă. Cât despre înălțimea interioară a mașinii, actualmente, deja, se spune că tavanul înalt e mai bun. De exemplu, în Moscova au și apărut limuzine cu un interior atât de înalt, încât poți sta în picioare acolo".
Există o categorie aparte – mașinile retro. Însă, „pobeda" sau „gazon" restaurate nu prea sunt pe placul multora.
Practic toate limuzinele de nuntă sunt importate din SUA. Există firme specializate pe o astfel de afacere. Clientul trebuie doar să facă comanda și să menționeze ce mașină vrea, marca, pentru câte persoane și alte detalii care îl interesează.
Lm05Prețul mediu pentru închirierea limuzinelor cu mărci populare este de 70-80 euro pe oră. Mașinile mai puțin populare, de exemplu modelele învechite, pot fi comandate cu 30-60 euro pe oră. Automobilele „simple", cum ar fi un Mercedes-Benz alb – off-road sau de pasageri, poate fi închiriat pentru 250-350 lei/oră.
În unele cazuri, mașina, chiar și o limuzină prestigioasă, poate fi închiriată și pe toată ziua. Prețul unei astfel de închirieri variază între 100 și 600 euro – în dependentă de marca și starea autovehiculului. Totodată, cu limuzina poți merge și în alt oraș. După spusele Nataliei Goncearova, tariful interurban de închiriere nu se deosebește de cel din capitală, diferența fiind doar în faptul că trebuie să plătească mai mult pentru benzină. Și trebuie luat în calcul faptul că limuzina, de exemplu Infiniti, consumă destul de mult combustibil. Cu toate acestea, entuziasmul clienților nu scade. „Au fost comandate mașini pentru Ceadîr-Lunga, Cahul, Bălți, - spune directorul Elitelimo. – Important este ca clienții să respecte regulile stabilite".
De exemplu, este interzis să deschizi șampania în mașină. În primul rând, este periculos pentru pasageri. În cel de-al doilea rând, tavanul din autovehicul este de tip oglindă – o lovitură dură de dop și oglinda se face cioburi. Podeaua are lumini, iar șampania vărsată ar putea provoca un scurt circuit și luminile vor dispărea. „Experiența de lucru ne determină să stabilim astfel de reguli. Totodată, este interzis să se aducă în mașină bucate, ceaune cu sarmale, carne la grătar. După orice fel de mâncare, automobilul necesită curățare, iar după niște bucate grase – îl așteaptă curățătoria auto.
Atunci când e sezonul potrivit, cererea la mașini este foarte ridicată: dacă un client renunță la mașină, aceasta trece la altul – nu este timp pentru spălătorie auto. Trebuie să luăm în calcul și particularitățile mentalității noastre: este interzis să fie luate vasele din mașină. Desigur, este admis să se iasă cu paharele din mașină și să se bea pentru sănătatea tinerilor însurăței, însă, aceste pahare nu trebuie luate apoi acasă, „ca amintire". De aceea și există astfel de reguli, ciudate, aparent".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020