Duminică, 22 Decembrie 2013 16:50

Studioul de arhitectură: o arta și o afacere

Chiar dacă țara noastră suferă de o situație economică instabilă, arhitectorii devotați meseriei sale deschid studiouri și fac ceea ce consideră a fi necesar fără a-și diminua nivelul profesional.

архитектор1 - Евгений КацелVă prezentăm studioul de arhitectură A.Do. Acesta a fost fondat de trei absolvenți ai facultății de urbanism Universității Tehnice din Moldova.

Eugen Cațel și Dumitru Madan dispun de experiența în cea mai mare companie de arhitectură a Moldovei ARD. Alla Evdokimova timp de câțiva ani a lucrat în cadrul firmei Tectorn-Z.

Numele lui Eugen Cațel este arhicunoscut în domeniul profesional. A fost unul din autorii proiectului complexului locativ Coliseum Palace, centrului comercial MallDova, centrului de afaceri Le Roi.

Experiența căpătată și ambițiile artistice i-au determinat pe tinerii specialiști să plece de sub aripa arhitectorilor venerabili pentru a-și deschide o afacere proprie.

"Noi ne-am dorit să producem și să propulsăm pe piață ideile și deciziile noastre. Deaceea, făcând o analiză mai amplă, am decis să deschidem studioul de arhitectură", - povestește autorul ideii și conducătorul A.Do, Eugen Cațel.

Архитектор2- Дмитрий МаданDe ce un studio? Doar sunt mai multe bancuri despre arhitectori și designeri care nu fac altceva decât să alcătuiască denumiri încâlcite pentru întreprinderile sale comerciale, botezându-le ateliere, studiouri de creație, evitând cele obișnuite, cum ar fi "birou" sau "oficiu".

"Un studio reprezintă un mod liber de gândire. Arhitectorul nu este obligat să lucreze la locul său de muncă așezat la masă. Din contra, acesta este în drept să-și aleagă orice poziție comfortabilă, fiind chiar culcat pe podea. Arhiector – este o specilizare artistică, unde e nevoie de o atmosferă liberă pentru a crea și a genera idei", - a explicat pentru MyBusiness.md Alla Evdokimova.

Toți trei se complementează într-un mod ideal. Dacă Eugen este generatorul ideilor artistice, Dumitru se ocupă de partea tehnică, conduce segmentul construcțiilor, știe bine programele, este capabil să архитектор3-Алла Евдокимоваdeseneze proiectele, analizează CNSP-ul. Alla este administratorul proiectului, ea colectează toate datele tehnice și de informare, se întâlnește cu clienții, conduce departamentul de design.

Pe parcursul a doi ani studioul de arhitectură A.Do a ocupat o poziție fermă pe piața de construcții. În prezent el realizează diverse comenzi: de la designul apartamentelor, spațiilor comerciale înguste (saloane, frizerii, cabinete stomatologice), până la unele obiecte comerciale voluminoase. Popularitatea studioului a adus câteva comenzi din țările vecine – Ucraina, Rusia.

"În prezent afacerile se construiesc pe o colaborare strânsă cu clienții. Mulți din ei sunt interesați de lumea designului, călătoresc mult, au gusturi preluate din zonele vestice (minimalism, pregnanță). Unii dintre ei ar putea să ne învețe și pe noi cum să lucrăm mai bine. Comunicarea cu ei ridică nivelul profesional. Fima de arhitectură niciodată nu activează într-un mod individual. Comunicarea ne permite să facem legături de persoanele din domenii complementare (ingineri, electricieni, specialiști în gazificare). Un domeniu separat este ocupat de meșterii talentați (tâmplari, zidari, sculptori, fierari), care contribuie la realizarea proiectului. Colaborarea strânsă cu ei este foarte plăcută și utilă", - ne povestește Eugen Cațel.

архитектор4 La prima vedere pare a fi că piața este plină de specialiști moldoveni, însă A.Do a întâlnit problema de lipsa unor lucrători calificați. "Lucrul în echipă – este baza succesului activității în studiou. Am observat în absolvenții facultății care vin la noi idei din seria "noi știm totul". Studii universitare oferă cunoștințe de suprafață desre lucrul în echipă, deaceea la început tinerii specialiști învață să fie unul întreg cu echipa. Multe idei se nasc în baza unui brainstorming al tuturor membrelor colectivului", - relatează Dumitru Madan.

Alla Evdokimovna a atras atenție asupra importanței supravegherii proiectului de către autor. "A.Do duce un proiect până la capăt, inclusiv până la inaugurare. Deseori, în timpul procesului de supraveghere apar pe loc unele idei suplimentare de modificare, care perfecționează proiectul. Când un arhitector conduce un proiect de la început până la sfârșit – este garanția faptului că totul se va realiza așa cum a fost plaificat", - a spus administratorul studioului.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020