CE banner 1160x100 violet2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 20 Mai 2011 03:00

"Domestos" poate să plângă de ciudă!

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova a acceptat producerea şi aplicarea producţiei biodistructive. Este vorba despre dezinfectantul „ESAN”, produs de compania „Azat-Su”. Firma este înregistrată în Comrat, însă activează în calitate de rezident al Parcului Ştiinţifico-Tehnologic „Academica” al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Dezinfenctantul „ESAN” se aplică în biomedicină, farmaceutică, biotehnologiile din agricultură, precum şi în asigurarea securităţii alimentare.

Directorul companiei “Azat-Su” Afanasie Spatarenco a comunicat pentru “MyBusiness”, că principalul indice al dezvoltării fiecărui stat este considerat speranţa de viaţă, de aceea problema menţinerii şi fortificării sănătăţii populaţiei întotdeauna va fi una prioritară într-un stat cu o dezvoltare normală.

Implementarea unor metode eficiente, ieftine, accesibile şi ecologice de dezinfectare reprezintă o condiţie obligatorie de profilaxie a bolilor la oameni, păsările şi animalele domestice, fără care nu poate funcţiona nicio instituţie sanitaro-medicală, niciun sistem de aprovizionare cu apă şi canalizare, niciun obiect din industria alimentară şi multe alte domenii ale activităţii umane.

Deocamdată, Moldova îşi asigură necesităţile interne în materiale dezinfectante exclusiv datorită importurilor.
Firma “Azat-Su” s-a specializat în producţia dezinfenctantului “ESAN”, care acoperă 70 la sută din necesităţile ţării în materiale de dezinfectare. Aceasta va permite economisirea a zeci de milioane de lei din contul importului şi va asigura pe viitor crearea a 144 de locuri noi de muncă.
Preparatul este produs în baza tehnologiilor noi, la baza cărora se află activarea electrochimică a apei şi soluţiilor apoase, fapt care permite reducerea bruscă a aplicării soluţiilor chimice agresive, de exemplu, a clorului.

Dezinfectarea necalitativă sporeşte de 7-10 ori cheltuielile pentru tratamentul şi întreţinerea bolnavilor, comparativ cu suma necesară pentru o dezinfectare calitativă. De asemenea, dezinfectarea necalitativă măreşte cheltuielile pentru întreţinerea persoanelor cu dizabilităţi şi numărul cazurilor letale.

Potrivit estimărilor lui Afanasie Spatarenco, pentru un loc în instituţiile medicale, în mediu, este nevoie de 937 de litri de “ESAN” pe an. Potrivit presei, în Moldova numărul total de locuri din instituţiile medicale constituie circa 20,8 mii, pentru care este nevoie de 19489,6 tone de materiale dezinfectante pe an.

Dezinfectantul “ESAN” este aplicabil şi pentru dezinfectarea apei potabile şi apelor reziduale, în locul altor preparate (în primul rand, a clorului). În acest domeniu sunt necesare cel puţin 31 mii de tone pe an de materiale dezinfectante.

Potrivit raportului Agenţiei Achiziţii Publice, pe parcursul trimestrului trei al anului 2010 (date mai recente lipsesc) au fost organizate 18 tendere în vederea achiziţionării materialelor dezinfectante în valoare totală de circa 686 mii de lei. Toate tenderele au fost câştigate de una şi aceeaşi companie importatoare.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика