Joi, 07 Decembrie 2017 11:01

În Moldova a început producerea brânzeturilor tradiționale armenești

in moldova au inceput sa se produca branzeturi armenesti
Omul de afaceri moldovean de origine armeană, Oganes Vardanean, a lansat producerea de brânzeturi și cașcavaluri tradiționale armenești în Republica Moldova.

„De mai mulți ani, împreună cu un partener de afaceri local, producem câteva tipuri de lavaș armenesc. Iar la începutul acestui an, ne-a venit ideea să producem și cașcaval armenesc. În Armenia brânzeturile sunt foarte apreciate și consumate zilnic. De obicei, armenii încep și termină ziua cu acest produs. Brânzeturile sunt consumate în stare proaspătă și coaptă, cu sau fără verdeață, de obicei învelit în lavaș. Produsele noastre sunt utilizate în numeroase bucate tradiționale. În general, brânza este numită la armeni „regele mesei””, a povestit omul de afaceri. S-au găsit descoperiri arheologice care arată că pe teritoriul podișului Armeniei, brânza se producea încă din anul 5500 î.Hr. Cât despre teritoriul Europei, în împrejurimile Franței și a Poloniei s-au găsit descoperiri similare, care însă datează mult mai recent. Cea mai veche brânză armenească - mklats panir – datorită gustului picant aduce aminte de faimoasele cașcavaluri Roquefort, iar cea mai populară - chechil - are un gust cremos, moale și este produsă în formă de mici fășii.
„Deoarece am vrut să pun accent pe bucătăria armenească tradițională, am decis să încep cu brânzeturile mele preferate, cele pe care le țin minte din copilărie, pe care le făcea bunica. Am mers în Armenia, unde am învățat cum se produc brânzeturile după rețete vechi, tradiționale. Ulterior, în Moldova, am dezvoltat producerea brânzeturilor până la nivel industrial. Am elaborat condițiile tehnice și am primit toate certificatele de calitate necesare”, a adăugat Oganes Vardanean.
Întreprinderea individuală Oganes Vardanean a început cu producerea a două tipuri de brânzeturi, fabricate cu utilizarea tehnologiilor tradiționale, însă care au primit propria marcă comercială.
„Liana” este cașcavalul semi-tare, ce are forma unor crenvuști, care, de obicei, se consumă fiind rupt în fâșii.
„Artur” este cașcavalul semi-tare, se produce sub formă dreptunghiulară, poate fi tăiat cuburi sau felii. Ambele produse sunt fabricate din lapte de vacă, cheag, enzime pentru coagularea laptelui și sare alimentară - totul fără utilizarea adaosurilor chimice. „La început am avut probleme cu materia primă. Acum am stabilit relații cu doi fermieri din Moldova, care datorită comenzilor noastre, au reușit să-și crească semnificativ producția de lapte”, afirmă Oganes Vardanean.  Ca materie primă se utilizează lapte integral de vacă, cu un conținut de grăsime de 4% sau mai mare. În rezultat, conținutul de grăsimi din brânzeturi este mai mare de 40%. Un produs natural, de înaltă calitate nu poate fi ieftin. Pentru a face un kilogram de brânză, sunt necesare 12-14 litri de lapte.
Cașcavalurile „Liana” și „Artur” au fost prezentate publicului pe data de 14 octombrie, în cadrul sărbătorii dedicate Hramului Orașului, desfășurate în centrul Chișinăului. Anterior, aceste brânzeturi au apărut pe rafturile rețelelor de supermarket Nr. 1 și Fourchette, precum și în 42 de magazine „Salamer” ce funcționează în întreaga republică. Brânzeturile au început a fi solicitate în restaurante, și nu doar în cele care servesc bucătărie armenească sau georgiană, dar și în cele cu bucătărie moldovenească și europeană. Și nu doar la Chișinău, ci și la Bălți și în alte orașe ale țării.
Astfel, acest tip de afacere este destul de răspândit în statele europene - o mică linie de producere bazată pe rețete tradiționale, dar cu utilizarea propriei tehnologii unice. De asemenea, ar fi important să menționăm că toate produsele au fost certificate de organele de standardizare de stat, de cele veterinare, sanitare, etc.
Mai mult ca atât, produse sunt concepute pentru consumatorii care își doresc un produs natural, de calitate, deoarece producătorii cunosc că dacă vor scade din calitate, cu siguranță vor pierde din numărul clienților. În Republica Moldova în ultimii ani au apărut câteva întreprinderi similare care produc brânzeturi sau cașcavaluri după tehnologii italiene, franceze, georgiene, olandeze și grecești. Acum cumpărătorul poate găsi și brânzeturi tradiționale armenești.
„În Armenia există numeroase tipuri de brânzeturi unice.Pe viitor ne planificăm să aducem cât mai multe din ele pe piața din Republica Moldova”, a conchis Oganes Vardanean.
Яндекс.Метрика