Joi, 10 Noiembrie 2016 14:09

Suluguni fabricat în Moldova: la început de drum

suluguni fabricat in moldova la inceput de drumSăptămâna aceasta, aproape în toate supermarketurile din Moldova vor apărea trei tipuri noi de brânză georgiană suluguni, de producție locală. Pe lângă varietatea obișnuită de brânză împletită în codițe, își vor face apariția pe rafturi chiflele, bețișoarele și khinkali cu brandul „Șaden”, produse de compania mixtă moldo-ruso-turcă „Avacon-Prim” SRL, înregistrată în satul Dancu, raionul Hîncești.

Suluguni este un tip de brânză georgiană în saramură din regiunea Samegrelo. Tehnologia de producere pentru suluguni este asemănătoare cu cea a brânzei moldovenești și a mozzarellei italiene.

Conform etimologiei populare, „suluguni” este compus din două cuvinte georgiene – „suli” (ce înseamnă suflet) și „guli” (inimă). Această interpretare s-a oglindit și în operele unor autori georgieni.

Brânza suluguni este produsă din lapte pasteurizat de vacă, de bivoliță sau din amestecul celor două tipuri de lapte.

În regiunea Caucaz, se obișnuiește ca suluguni să fie consumată cu pâine și cu vin de casă. Înainte de a fi servită, brânza este tăiată în felii și este presărată cu ierburi aromate (de regulă se utilizează coriandrul și busuiocul), uneori deasupra este turnat și un sos picant. Suluguni este utilizat într-un domeniu destul de larg. Și, cu siguranță, fără suluguni nu ar exista un khachapuri veridic.

De regulă, în regiunea caucaziană, suluguni este preparat sub formă de disc, la fel ca și alte tipuri de brânză. Cu toate acestea, deocamdată, în Moldova și în alte țări din regiune (Ucraina, Belarus, Rusia) se obișnuiește producerea de suluguni clasic și afumat împletite în codițe.

Întreprinderea moldo-olandeză CM Met SA Produse Impex SRL (din Drochia), renumită pentru producția de brânză „Gouda” conform tehnologiei tradiționale, a încercat să producă suluguni utilizând metoda butoiului. Însă, producția a fost închisă după scurt timp, din cauza lipsei de cerere.

Codițele din suluguni sunt împletite în cadrul fabricilor celui mai mare producător de produse lactate din Moldova, „JLC Grup”. Dar volumul de producție nu este prea mare, în ideea în care brânza are mai mult un rol de lărgire a sortimentului.

Însă, pentru Cristina Statio, directorul comercial al companiei „Avacon-Prim”, brânza georgiană a devenit o parte din viață.

Cristina a participat la deschiderea liniei de producție de suluguni în Bardar, în anul 2006. În acea perioadă, întreprinderea se numea „Mardenka”. Cu toate că denumirea companiei a fost schimbată, specificațiile pentru produse au rămas aceleași: se utilizează doar lapte natural de vacă, pasteurizat, procurat de la fermierii din raionul Hîncești. Brânza este afumată în exclusivitate pe rumeguș, fără utilizarea „fumului lichid”.

„Ne-am pregătit destul de mult timp, - a comunicat Cristina Statio pentru madein.md. Și, acum, în pofida puterii de cumpărare scăzute a populației, ne dorim să realizăm un salt. Am procurat utilajele necesare, am lucrat la tehnologia de producție. Până la finalul anului vom lansa trei tipuri noi de suluguni, iar în anul 2017 intenționăm producem suluguni în formă de disc. Totodată, reînnoim producția de cremă de brânză în baza tehnologiei turcești. Dacă utilizezi acest tip de brânză la prepararea pastelor cu brânză, nu mai este nevoie să adaugi unt. Este pregătit pentru producție încă un tip de brânză turcească – brânza albă. Însă vom lansa producția, cel mai probabil, în anul 2018”.

Sursă: madein.md